Fotó: ShutterStock.com/vasilis asvestas
Hirdetés

Giuseppe Conte a római kormánypalota előtti téren adta utolsó sajtónyilatkozatát márlemondott, jelenleg ügyvivő miniszterelnök tisztségében.

Kijelentette, hogy nem „szabotálja” Mario Draghi alakulóban levő kormányát. Hangoztatta, hogy az országnak nem szakértői, hanem politikai kormányra van szüksége, mivel – tette hozzá Giuseppe Conte – a jelenlegi válsághelyzet „politikai döntéseket igényel”. A január 26-án lemondott kormányfő egységre szólította fel az általa korábban vezetett többség pártjait, vagyis az Öt Csillag Mozgalmat (M5S), a Demokrata Pártot (PD) és a Szabadok és Egyenlőket (LeU). Elemzők szerint Giuseppe Conte kijelentései arra utalnak, hogy a mögötte álló erők saját minisztereket akarnak látni a Draghi-kormányban. Másrészt az eddig párt nélküli Giuseppe Conte készen áll egy saját politikai formáció élére állni, az eddigi kormánytöbbség erőiből új pártot gyúrva.

Giuseppe Conte utcai tájékoztatóját bírálatok érték, mivel azon több száz újságíró biztonsági távolság nélkül tolongott.

Mario Draghi szerdán fenntartással fogadta el a kormányalakítási megbízatást. Csütörtök délután kezdte el parlamenti pártokkal való egyeztetést. Elsőként az Emma Bonino vezette Több Európát fogadta: „az ország problémáival foglalkozó politikai csapatra van szükség” – hangoztatta Bonino. A LeU delegációjával, a kormánybuktató Matteo Renzi vezette Élő Olaszország, valamint a Nicola Zingaretti irányította PD küldöttségével pénteken találkozik, majd szombaton az Öt Csillag Mozgalommal zárja a konzultációt.

Korábban írtuk

Az ellenzéki jobbközép koalíció pártjai külön-külön tárgyalnak Mario Draghival. Péntek délután a Giorgia Meloni által vezetett Olasz Testvérek (FdI) következik, mely hangoztatta, hogy választásokat szorgalmaz, és a Draghi-kormány parlamenti bizalmi szavazásán tartózkodni fog. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) támogatja a közgazdász vezette kormány felállítását. Matteo Salvini, a Liga vezetője úgy nyilatkozott, pártja igent mond, ha így stabilitást ad az országnak.

„Meghallgatjuk a tervezett kormány programját, remélve, hogy Draghi nem egyszerűen csak Contét helyettesíti” – jelentette ki Matteo Salvini szintén utcai sajtótájékoztatóján. Salvini a feltételek között említette, hogy a Liga nem akar a jelenlegi törvényhozás 2023-as végéig várni a választásokkal. A kormányprogram részeként szorgalmazta a Liga korábbi nyugdíjreformjának fenntartását, egykulcsos 15 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését, a migráció szigorú ellenőrzését, a határok védelmét.

Sajtókommentárok szerint Mario Draghi a pártokkal való konzultációkon dönti el, kormánya mennyire lesz szakértői és milyen mértékben politikai.

A Corriere della Sera szerint Mario Draghi kemény fába vágta fejszéjét: „az olasz belpolitika kezelése nehezebb mint az Európai Központi Bank elnökeként az euró mentése”. A napilap úgy vélte, teljesen más a helyzet mint 2011-ben a szakértői Monti-kormány megszületésekor volt, mivel tíz évvel ezelőtt Olaszország a pénzügyi csőd szélén állt, most viszont 200 milliárd euró gazdasági helyreállítási forrás áll rendelkezésére.

Vélemények szerint a szakértő Draghi megjelenése a 2018 óta kormányzó de most a „kormánypalota nélkül maradt” Öt Csillag Mozgalmat sújtotta a legnagyobb mértékben. A párt egyik politikai vezetője, Luigi Di Maio „érett” politikai magatartásra szólította fel az ötcsillagosokat, akiknek mozgalmi szárnya nem hajlandó elfogadni a „pénzügyi, politikai elit” visszatérését. Az M5S-hez közeli Il Fatto Quotidiano megkérdőjelezte Mario Draghi támogatását, hiszen nem tudni róla, hogy bal- vagy jobboldali, és közösségi oldala sincsen. A jobboldali Il Giornale szerint az Öt Csillag Mozgalom azt teszi, amihez egyedül ért: „gerillaharcot folytat Draghi ellen a Conte-kormány okozta romokon”. Az újság javasolta, hogy elsőként az M5S-től bevezetett állampolgársági jövedelmet töröljék el.

A római lapok elismerően jegyezték meg, hogy Draghi az AS Roma labdarúgó klub szurkolója.

Az elnöki palota csütörtöki közleménye szerint az államfő „óvatos optimizmussal” kíséri a kormányalakítást. Hangoztatta, hogy Mario Draghi nem kapott határidőt a kormányalakítás lezárására.

A felmérések szerint, ha a FI és a Liga támogatja a Draghi-kormányt, az M5S szavazatai nem szükségesek a parlamenti többséghez.

Az olaszsajtó a parlamentben két százalékos Matteo Renzi politikai „remekművét” elemzi, mellyel Giuseppe Contét, az M5S-t és volt pártját a PD-t is kitette a kormányból. Matteo Renzi úgy nyilatkozott, Mario Draghi a lehető legjobb választás. A Draghi-kormánynak 2023-ig kell vezetni az országot – hangoztatta. Elmondta, gyűlölethadjárat indult ellene, de ő azt tartotta szem előtt, hogy a gazdasági helyreállítási programot Conte helyett, valaki másnak teljesen újra kell írni.

„2019-ben – az első Conte-kormány megbuktatásakor – mindent megtettem, hogy Salvininek ne legyen teljhatalma, most pedig azért cselekedtem, mert Contéval az ország megbénult” – jelentette ki. PD-források szerint máris felmerült, hogy Matteo Renzit kellene visszavenni a párt élére, ha a baloldal győzni akar a következő választásokon.