Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Giuseppe Conte hétfőn délben az alsóházban, kedden reggel a felsőházban számol be a kormányban bekövetkezett törésről. A miniszterelnök beszédét szavazás követi: az előzetes számítások a képviselőház támogatását majdnem biztosra veszik, a szenátusban Conténak 161 voksra van szüksége az abszolút többséghez.

A Corriere della Sera című olasz napilap vasárnapi számításai szerint a kormányfő a felsőházban – Renzi pártja nélkül – legfeljebb valamivel több mint százötven szenátorra számíthat. Az Élő Olaszország jelezte, hogy tagjai tartózkodni fognak, így a kormánynak kevesebb szavazat is elég a többség eléréséhez. Alkotmányjogászok rámutattak, hogy Giuseppe Conte egyszerű többséggel is folytathatja a kormányzást.

A kormányközeli Il Fatto Quotidiano című lap máris azt írta, hogy Giuseppe Conte kisebbségben is a helyén maradhat. Sajtókommentárok szerint a miniszterelnök minden eszközzel el akarja kerülni a lemondást, mivel nem bízik abban, hogy egy harmadik Conte-kormány megalakítására lehetőséget kapna.

A kormánypártok, az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és a Szabadok és Egyenlők (LeU) vasárnap este újabb egyeztetést tartottak a lehetőségek felmérésére. Nicola Zingaretti PD-főtitkár összefogásra szólította fel a demokratikus, felelősségteljes, Európa-barát parlamenti erőket hangoztatva, hogy a Conte-kormány bukásával veszélyes sodródás fenyegeti az országot. Az M5S és a PD az utolsókig elutasítani tűnik az „árulónak” kikiáltott Matteo Renzi ajánlatát egy új kormánypaktum megkötésére. Renzi a szavazás előtti utolsó interjújában hangoztatta, hogy pártját azért vonta ki a kormányból, mivel a járvány utáni gazdasági helyreállítási források felhasználási programját nem tartja megfelelőnek.

Korábban írtuk

A Corriere della Sera úgy vélte, a „hatalmi palotákba bezárkózott” politika még sohasem került ennyire messze az olaszoktól, akik az előttük álló hónapoktól aggódnak, a szegénységtől félnek, és egészségügyi, gazdasági, társadalmi védelmet szorgalmaznak.

A felmérések szerint a 2018 óta kormányon levő M5S a két évvel ezelőtti több mint 32 százalékos támogatottsága felére esett vissza, és a pártok között az elsőről a negyedik helyre szorult.

Szövetségese, a PD a felmérésekben húsz százalék körül szerepel, és a második legnagyobb a jobboldali Liga mögött. A húsz olaszországi tartományból tizenötöt a Matteo Salvini vezette jobboldali szervezet irányítja.

A jobboldali Il Giornale című lap véleménye szerint a járványveszély miatt lezárt országot „nem lehet kisebbségben kormányozni”.

A gazdasági napilap, az IlSole24Ore megjegyezte, hogy az Élő Olaszország támogatása nélkül a kormány a parlamenti bizottságokban is elveszíti többségét.

Elemzők szerint jól látszik, hogy a 2018 júniusában az ismeretlenségből előlépett jogászprofesszor, Giuseppe Conte nem kíván távozni a politikából, és akármikor is legyenek, már a következő választásokra készül.

Ha Conténak a következő negyvennyolc órában nem sikerül legalább egyszerű parlamenti többséget szereznie, be kell nyújtania lemondását az államfőnek.

Az egyetlen járható utat a választások jelentik, az olaszoknak elfogyott az idejük – írta közösségi oldalán Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke.

Conte a parlament segítségét kérte a folytatásához

Az országnak okozott kárnak nevezte a járvány idején kirobbantott válságot és a parlament segítségét kérte a kormányzás folytatásához Giuseppe Conte miniszterelnök a képviselőházban tartott beszédében, amelyről az alsóház hétfő este, a felsőház kedden délelőtt szavaz.

Giuseppe Conte egyórás felszólalásában kijelentette, alaptalan és magyarázhatatlan a belpolitikai feszültség, amely csak zavart keltett az olaszok között.

„Aki a szívén viseli az ország sorsát, segítsen, hogy a kormány minél előbb újraindítsa munkáját, együtt vezessük ki az országot a pandémiából” – mondta a miniszterelnök. Giuseppe Conte elsőként a képviselőházban kér támogatást azt követően, hogy a legkisebb kormánypárt, a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) visszavonta minisztereit.

Conte – az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt között 2019 szeptemberében alakult – második kormánya eredményeit és jövőbeli programját vázolta a kormány érdemének tulajdonítva, hogy az ország védelmet kapott a járványveszélyben, valamint elkerülte a társadalmi összeroppanást. Elképzelhetetlennek nevezte a kormányválságot a pandémia harmadik hullámában, az oltási kampány időszakában, a gazdasági helyreállítási források felhasználásáról esedékes döntések közepette. Adóreformot, a járványtól sújtott vállalkozások támogatását, újabb családtámogatási eszközöket ígért. Hangoztatta kormánya Európa-barát politikáját, kiemelte, hogy Róma idén vette át a G20-as csoport elnökségét. Bejelentette, hogy új politikai paktumot kész kötni a kormányát támogató erőkkel.

„Olaszország nem érdemli meg a válságot” – jelentette ki Giuseppe Conte. A kormányerők és az ellenzék támogatását kérte az intézmények és a lakosság közötti bizalomvesztés helyreállítására. Matteo Renzi említése nélkül súlyos felelőtlenségnek nevezte a belpolitikai bizonytalanság kirobbantását. Renzinek üzenve úgy vélte, „a mostani kényes időszakban az ország, nem az egyének érdekeit kell szem előtt tartani”.

Renzi pártjának, az Élő Olaszországnak a kormányból csütörtökön kilépett államtitkára Ivan Scalfarotto úgy reagált, Conte a mai napig nem osztotta meg a több mint 200 milliárd euró helyreállítási csomag felhasználási részleteit. „Conte csak ígérni és halasztani tud, képtelen cselekedni” – mondta Scalfarotto hangoztatva, hogy pártja kész a kormányzást folytatni, de új feltételekkel.

Giuseppe Conte beszéde alatt az ellenzék tagjai „Conte mondj le!” feliratú táblákat tartottak a magasba.

A frakciók felszólalása, a miniszterelnök újabb válaszadása és az ülésterem fertőtlenítése után a felsőház az esti órákban tartja a voksolást. Döntőnek a keddi szenátusi szavazás számít, mivel a felsőházban a kormánynak nincsen meg az abszolút többsége. Sajtókommentárok szerint Giuseppe Conte egyszerű többséggel is a helyén marad, ehhez azonban az szükséges, hogy az Élő Olaszország tartózkodjon.