„Úgy vélem a G20-ak rendelkeznek azokkal az eszközökkel, hogy létrehozzanak vészhelyzeti műveleti csoportot, amely egy ilyen globális oltási tervet ki tudna dolgozni és összehangolná annak végrehajtását, illetve finanszírozását is” – mondta Guterres az ENSZ Biztonsági Tanácsának a koronavírus-járvány elleni küzdelemmel foglalkozó ülésén.

Hirdetés

Guterres kiemelte, hogy egy ilyen műveleti csoportban minden olyan országnak részt kellene vennie, amely kapacitásokkal rendelkezik vakcinák kifejlesztésére, illetve gyártására. Hozzátette, hogy egy ilyen projektet a hét legnagyobb fejlett országot tömörítő G7 csoportnak kellene kezdeményeznie pénteki csúcstalálkozóján.

Hangsúlyozta, hogy a globális oltási kampány a fejlett országok érdekét is szolgálja. „A vírus állandóan mutálódni fog, amennyiben futótűzként szabadon szétterjedhet a déli féltekén. Az új variánsok sokkal fertőzőbbek és halálosabbak lehetnek, valamint a jelenlegi vakcinák és diagnosztikai eszközök elveszíthetik hatásosságukat” – tette hozzá.

Az ENSZ-főtitkár szerint a világ tíz országa használta fel eddig a rendelkezésre álló oltóanyagkészletek 75 százalékát, 130 ország pedig eddig még egyáltalán nem jutott vakcinához.

Korábban írtuk

A Nagy-Britannia által kezdeményezett BT-ülést a vakcinák konfliktusövezetekben történő szétosztásának elősegítésére hívták össze. Ennek érdekében London egy határozattervezet is benyújtott a testülethez. A dokumentum mintegy 160 millió ember immunizálását szorgalmazza, akik fegyveres konfliktusok, vagy politikai instabilitás miatt veszélynek vannak kitéve.