Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Hirdetés

„A kapcsolatok jelenlegi állapota nagyon aggasztó, de sajnos ez a valóság, ezért kell valamit tenni a normálissá tételük érdekében. Párbeszédes viszonyban kell lennünk egymással, hogy szándékaink és tetteink egyértelműek legyenek” – mondta a 89 éves Gorbacsov, aki alig több mint másfél évig volt a Szovjetunió elnöke annak 1991-es megszűnéséig, előtte 1985-től pedig a Szovjet Kommunista Párt főtitkára volt. Ehhez saját tapasztalatából hozott példát: „Miután újra lett párbeszéd közöttünk, ismét a legmagasabb szinten tudtunk találkozni hatévi szünet után. Valahol el kell kezdeni. Nem zárkózhatunk el egymástól.” – tette hozzá.

Megismételte azt a felhívását, hogy a két nagyhatalom hosszabbítsa meg a február 5-én lejáró nukleáris leszerelési megállapodását, az Új Startot.

Az Új Start az 1991-ben Gorbacsov és George H. W. Bush amerikai elnök által aláírt Start I. utódja, 2011-ben lépett hatályba, és bőven az alá korlátozza a két ország nukleáris arzenálját, mint amely a hidegháború idején volt. A két ország benne vállalta, hogy nem telepítenek 700-nál több nukleáris töltetet célba juttatni képes rakétát és bombázót, 1550-nél több robbanótöltetet és nem állítanak hadrendbe 800-nál több indítóállást. Az Új Start közelgő február 5-i lejárata már egy jó ideje feszültség forrása a felek között, nem tudnak megállapodni a hosszabbítás feltételeiben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette: Oroszország udvariasabb hangnemre számít az Egyesült Államok részéről, de nem táplál illúziókat a washingtoni vezetőváltással kapcsolatban. Joe Biden elnök kormánya megállapodásokra fog törekedni Oroszországgal és Kínával azokon a területeken, ahol ez érdekében áll majd, és ahol nem tudja megkerülni a párbeszédet – tette hozzá.

Korábban írtuk