Végzetes következményekkel járhat a jelenlegi brit miniszterelnökre és a Munkáspártra nézve egy tegnapi baklövés. Egy lakossági fórum után bekapcsolva felejtették Gordon Brown mikrofonját, így hamarosan az egész ország értesülhetett róla, hogy a kormányfő milyen becsmérlően beszélt egy idős asszonyról, akivel pillanatokkal előtte beszélgetett. Londonban ma este lesz az utolsó miniszterelnök-jelölti tévévita a májusi választások előtt.

Bocsánatot kérni jött a brit miniszterelnök Manchester egyik elővárosába. Nagy a tét. Akár egész politikai jövője ezen múlhat. Gordon Brown kanossza-járását a teljes brit sajtó közvetítette. És bár a kormányfő a házból kijőve még megpróbálta elbagatellizálni a történteket, valószínűleg a bocsánatkérés már nem segít rajta.

Ezt az asszonyt követte meg a miniszterelnök. A 65 éves özvegy nagyjából 5 perc alatt lett Nagy-Britannia leghíresebb választópolgára. A felvétel néhány órával a bocsánatkérés előtt készült, amikor még semmi baj nem volt.

Gordon Brown egy lakossági fórumon beszélgetett Gillian Duffyval. Hosszasan és türelmesen válaszolgatott az asszony kérdéseire, majd tisztelettudóan elbúcsúzott tőle és továbbindult a következő kampányhelyszín felé.

Csakhogy elfelejtette, hogy bekapcsolva maradt a mikrofonja, amelyet a tévétársaságok tűztek a zakójára. Így az egész ország élőben hallhatta, ahogy indulatosan megkérdezi stábját, hogy kinek az ötlete volt odahívni hozzá ezt a nőt.

Gordon Brown bigottnak nevezte az özvegyet és katasztrófának, hogy rászabadították.

De a valódi katasztrófa vélhetőleg csak ezután jön. Nagy-Britanniában május 6-án tartják a választásokat és ma este lesz az utolsó tévévita a három esélyes miniszterelnök-jelölt között. Kérdés, hogy a baklövést helyre tudja-e valahogy hozni a kormányzó Munkáspárt vezetője a brit választópolgárok szemében.

Gillian Duffynál már biztos nem. Tőle már nem szereznek voksot, pedig egész életében munkáspárti szavazó volt.

(hirado.hu)