Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter ismertette, hogy időközben 1908 elutasított menedékkérő tartózkodik a görög égei-tengeri szigeteken. A migrációs megállapodás értelmében Törökország köteles lenne visszavenni őket, de Ankara 2020 márciusában a koronavírus-járványára hivatkozva felfüggesztette az egyezmény végrehajtását.

Hirdetés

Törökország 17 hónapja tagadja meg az együttműködést annak ellenére, hogy a koronavírusteszt segítségével a visszafogadás biztonságosságát szavatolni lehet – jelentette ki Mitarákisz. Felidézte, hogy Athén már januárban is kérte az Európai Unió segítségét, de eddig nem történt semmi az ügyben. Mint mondta, elvárják, hogy a szomszédos állam tartsa magát a menekültügyi egyezmény rendelkezéseihez különös tekintettel az elutasított menedékkérők visszavételére és a migránsok átkeléseinek megakadályozására.

Mitarakász közleményét elküldte Margaritisz Szkínásznak, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős – egyébként görög – alelnökének, Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztosnak és Fabrice Leggerinek, a Frontex igazgatójának is.

A görög szigeteken lévő menekülttáborokban jelenleg 6650 migráns tartózkodik.

Korábban írtuk

A 2016-os EU-török migrációs megállapodás értelmében a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az EU felé, cserébe Törökország 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az uniótól a területén tartózkodó menekültek ellátására. Az egyezség keretében Ankara visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott migránsokat. Az EU ennek fejében azt ígérte, hogy minden egyes visszaküldött migráns helyett befogad Törökországból egy jogszerűen ott-tartózkodó szíriai menedékkérőt.