„Az év eleje óta sikerült 154 102 illegális migráns beutazását meghiúsítani” – mondta a tárcavezető az Elefthérosz Tüposz című napilapnak nyilatkozva. Csak augusztusban mintegy ötvenezer határsértőt tartóztattak fel.

Hirdetés

A 2019-ben hatalomra került konzervatív görög kormány kiemelt feladatként kezeli a bevándorlás ellenőrzésének kérdését. Athén egyébként augusztusban jelentette be, hogy a 40 kilométer hosszú kerítést további 80 kilométerrel meghosszabbítják az Évrosz határfolyó mentén az illegális bevándorlás megfékezésére.

A kormányzati elképzelések között szerepel emellett a hőkamerás megfigyelőrendszer fejlesztése, valamint további 250 határrendész bevetése a török-görög szárazföldi határszakaszon.

Athén azzal vádolja Ankarát, hogy Törökországba érkező migránsok ezreit küldi Görögországba szomszédja destabilizálására.

Korábban írtuk

Törökország és Görögország régóta vitatkozik a migráció mellett egyebek között a tengeri határokról, a kölcsönös légtérsértésekről, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők kiaknázásáról.