Fotó: shutterstock.com/funboxphoto
Hirdetés

Újra fogadja a külföldi járatokat az athéni és a szaloniki repülőtér, már nem lesz kötelező ott az utasok tesztelése. Vizsgálni fogják azonban az európai uniós repülésbiztonsági ügynökség által járványügyi szempontból kockázatosnak minősített országokból érkezőket, és a teszteredményektől függően 14 napos karanténba zárhatják őket. Az olasz, a spanyol és a holland járatokra vonatkozó tilalmat feloldották, de érvényben maradnak a Nagy-Britanniából és Törökországból érkező utasokra vonatkozó korlátozások.

A kisebb regionális, így a görög szigeteken lévő repülőtereken július elsején oldják fel a korlátozásokat a külföldi járatok számára.

Hétfőtől megnyitják a szállodákat, a múzeumokat és a sporttermeket is.

Korábban írtuk

Görögországban mintegy 700 ezer ember dolgozik az idegenforgalomban, amelynek a részesedése a görög GDP-ben mintegy húszszázalékos, ezért a gazdaság talpra állítása szempontjából nagy jelentősége van az ágazatnak. Görögország alig két éve lábalt ki a tízéves adósságválságból.

Tavaly mintegy 33 millió turista kereste fel a földközi-tengeri országot, amiből 19 milliárd eurós bevételre tettek szert.

A márciusban bevezetett korlátozásoknak köszönhetően Görögországban sikerült megfékezni a koronavírus terjedését, az igazoltan fertőzöttek száma alig haladta meg a háromezret, ami arányaiban viszonylag kis szám a többi uniós országhoz képest. A hivatalos adatok szerint vasárnap már ötödik napja nem volt új fertőzött. Eddig 183-an haltak bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

A karantén azonban térdre kényszerítette az országot, és Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök konzervatív kormánya most nehéz feladat elébe néz: meg kell nyitnia az országot a külföldi látogatók előtt, miközben orvosolnia kell a fertőzés újabb fellendülése miatti hazai aggodalmakat. A görög közegészségügyi hatóságok május végén tesztelési kampányt indítottak az égei-tengeri szigeteken, hogy kiszűrjék a koronavírussal fertőzötteket a nyári turistaszezon előtt.

Kiriákosz Micotákisz szombaton a festői szépségű Szantorini szigetén azt hangoztatta újságírók előtt, hogy elsődleges feladatának tartja azt, hogy Európa legbiztonságosabb idegenforgalmi célpontjává tegye Görögországot. „Jöhetnek Görögországba, fantasztikus élményben lesz részük. Ülhetnek egy verandán, gyönyörű kilátással, ihatják a finom assyrtiko bort, élvezhetik a tengert” – mondta Micotákisz. Megjegyezte ugyanakkor, hogy bizonyos dolgokat – például az ücsörgést a zsúfolt tengerparti bárokban – nem fogják engedélyezni az idei nyáron.