Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Görögország lezárta az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében folytatott hároméves gazdasági kiigazítási programot, de továbbra is arra kell összpontosítani, hogy az ország hatékonyan kezelje a válság éveinek társadalmi és gazdasági következményeit – jelentette ki Pierre Moscovici hétfőn.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztosa elmondta, ehhez az szükséges, hogy a görög hatóságok fenntartsák a reformok iránti elkötelezettséget, és biztosítsák azok tartós végrehajtását az eurócsoport június 22-i ülésén vállalt kötelezettségeiknek megfelelően. 

Ez elengedhetetlen a piac bizalmának visszanyeréséhez és Görögország gazdasági fellendülésének erősítéséhez, különösen   közvetlenül a program zárását követő időszakban – mondta.

Moscovici kijelentette: a görög gazdaság a 2010-es 5,5 százalék zsugorodás után tavaly már 1,4 százalékkal erősödött, idén és jövőre pedig várhatóan 2 százalék körüli mértékben nő a GDP. 

Míg a költségvetési egyenleg 2009-ben 15,1 százalék hiányt mutatott, 2017-ben már 0,8 százalék volt a többlet. 

Jóllehet a munkanélküliség továbbra is elfogadhatatlanul magas, a görög statisztikai hivatal adatai szerint a munkanélküliségi ráta idén májusában 19,5 százalékra esett vissza, vagyis 2011 szeptembere óta első alkalommal csökkent 20 százalék alá.

Moscovici elmondta, a gazdasági kiigazítási program keretében Görögország intézkedéseket hozott az államháztartás fenntarthatóságára. Ennek eredményeképpen az évekig jelentős hiánnyal küzdő államháztartás 2017-ben már többletet mutatott, és az előrejelzések szerint ez így is marad. 

A sikeres feltőkésítési műveleteknek és a banki irányítás átalakításának hatására, valamint a nemteljesítő hitelek csökkentésére irányuló stratégia végrehajtásának eredményeképpen a pénzügyi szektor jelenleg sokkal erősebb helyzetben van, amit fenn kell tartani – mondta Moscovici.

Javult a közigazgatás hatékonysága és eredményessége, többek között azáltal, hogy új szabályokat vezettek be a közalkalmazottak kinevezésére, értékelésére és mobilitására vonatkozóan, létrehozták az állami bevételekkel foglalkozó független hatóságot, és intézkedéseket hoztak az igazságszolgáltatás hatékonyabbá tételéért.

Fontos strukturális intézkedéseket vezettek be Görögország üzleti környezetének és versenyképességének javítására, hogy az ország vonzó befektetési célponttá váljon, valamint hogy lehetővé tegyék a meglévő vállalkozások terjeszkedését, innovációját és munkahelyteremtését. Ezen kívül Görögországban fenntartható és egyetemes nyugdíj-, egészségügyi és szociális ellátórendszereket alakítottak ki, ideértve a garantált minimumjövedelem rendszerét is – sorolta az uniós biztos.

A program keretében jóváhagyott reformok befejezését, teljesítését és folyamatos végrehajtását a programot követő időszakban is nyomon fogják követni – tette hozzá Pierre Moscovici.