Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu
Bangladesi menekültkérõk a menekültek világnapja alkalmából rendezett tüntetésen Athénban 2020. június 20-án
Hirdetés

A tárcavezető szerint Törökországból egyre több menedékkérő érkezik.

Déndiasz emellett azzal vádolta meg a török parti őrséget, hogy a migránsokkal teli bárkákat „a görög szigetekhez kíséri”. Egyben kijelentette, hogy Törökország aláássa a békét, a stabilitást és a biztonságot a Földközi-tenger keleti részén.

Borrell uniós támogatást ajánlott Görögországnak. Mint mondta, az „EU eltökélt abban, hogy megvédje külső határait és Görögország szuverenitását”.

Korábban írtuk

Az uniós főképviselő Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel is találkozott Athénban. A megbeszélésen hangsúlyozta, hogy „ törekszik a párbeszédre Törökországgal a közös érdekek védelme és a regionális stabilitás erősítése végett”.

 Recep Tayyip Erdogan török elnök február végén megnyitotta országa határait az Európába igyekvő migránsok előtt. Arra hivatkozott, hogy az EU nem tartotta be a 2016-os menekültügyi egyezményt, amelyben Brüsszel a többi között több milliárd eurós támogatást ígért a Törökországban lévő menekültek ellátására. Erdogan bejelentését követően menedékkérők ezrei indultak meg a görög határ irányába. Válaszul Görögország szigorú határellenőrzést vezetett be.

A görög Évrosz határkörzet mentén több összecsapás is volt migránsok és a biztonsági erők között. Nem sokkal a koronavírus-járvány kitörését követően Törökország ismét lezárta határait.