Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Dimítrisz Toszidisz
Hirdetés

A szóvivő emlékeztetett: a menedékkérelem elbírálását most már a január elsején életbe lépett új törvény szabályozza. Ennek értelmében két vagy három hónap alatt le kell zajlania az egész folyamatnak, vagyis meg kell születnie az első döntésnek a menedék megadásáról vagy elutasításáról, fellebbezés esetén pedig az azt követő végső határozatnak.

Akik megkapják a menekültstátust, azok mehetnek tovább nyugatra, akiknek viszont elutasították a kérelmét, ellenkező irányban kötelesek távozni, vagyis Törökországba – mondta Pecasz. Mivel számítani lehet fellebbezésekre, a görög kormány további ötszáz ügyvédet kíván felfogadni, hogy a határidőket be lehessen tartani – tette hozzá Sztéliosz Pecasz.

A konzervatív görög kormány az elmúlt időszakban már megkezdte a menedékjogi kérelmek elbírálásának a meggyorsítását, és bejelentette, hogy 1200 új határrendőrt küld a görög-török határon található Marica (Évrosz) folyóhoz, valamint az égei-tengeri görög szigetekre. A kabinet azt tervezi, hogy 2020 nyaráig bezárja a görög szigeteken található regisztrációs létesítményeket, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük.

Igaz, a görög kormány hétfőn a helyi tiltakozások hatására felfüggeszti a zárt kitoloncolási központok építéséről szóló kormányzati tervek végrehajtását. Nótisz Mitarákisz bevándorlási és menekültügyi miniszter jelezte: a felfüggesztés addig tart, amíg meg nem tárgyalják a kezdeményezést határozottan ellenző szigetek, Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz hatóságai által benyújtott panaszokat.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelentősen nőtt a Törökországból Görögország felé igyekvő migránsok száma. Míg 2018-ban alig több mint 50 ezren érkeztek illegális úton Görögországba, 2019-ben számuk már 74 600 volt. A főbiztosság adatai szerint az év eleje óta naponta átlagosan százan kelnek át Törökországból a görög szigetekre, ahol több mint 41 ezer migráns él.