Fotó: youtube.com (képernyőfotó)
Hirdetés

A 16 éves Thunberg azért nyerte el a kitüntetést, mert a tudományos tényekre reagálva aktivizmusával inspirálja és felerősíti a klímaváltozás miatti fellépésre irányuló politikai követeléseket – fogalmazott az alapítvány, hozzátéve, hogy a svéd fiatal személyisége azt jelképezi, hogy mindenkinek megvan a hatalma arra, hogy változást érjen el.

A zsűri idén 142 jelölt közül válogatott 59 különböző országból, végül a négy díjazott egyike lett az iskolai klímasztrájkok mozgalmát elindító Greta Thunberg, akit a Nobel-békedíjra is jelöltek.

Az alternatív Nobel-díj további 2019-es díjazottja Davi Kopenawa és a Brazíliában élő yanomami indiánokat tömörítő Hutukara Yanomami egyesület az amazóniai esőerdők és az ott élő népek védelméért végzett tevékenységükért, továbbá a marokkói Aminatou Haidar, aki három évtizede folytat békés kampányt Nyugat-Szahara függetlenségéért, valamint Kuo Csian-mej kínai ügyvéd a nők jogainak védelme érdekében tett erőfeszítéseiért.

Az alternatív Nobel-díjat 1980-ban hozta létre Jakob von Uexküll német-svéd író, egykori európai parlamenti képviselő azzal a céllal, hogy elismerjék olyan emberek munkásságát is, akik elkerülték a hivatalos Nobel Alapítvány figyelmét. A négy díjazott fejenként egymillió svéd korona (31 millió forint) elismerésben részesül.

Ole von Uexküll, az alapítvány igazgatója, egyben az alapító unokaöccse elmondta: az idei díjazottak valamennyien olyan „gyakorlatias látnokok, akiknek a vezető ereje emberek millióit tette képessé arra, hogy fellépjenek elidegeníthetetlen jogaik védelmében és küzdjenek egy mindenki számára élhető jövőért a Földön”.

Az alternatív Nobel-díj átadója december 4-én lesz Stockholmban, pár nappal a hivatalos Nobel-díjak átadása előtt.