Az egyik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom alapítója, a humorista Beppe Grillo támogatásáról biztosította annak a népszavazásnak a kezdeményezését, amely kivezetheti az eurót az országból – írja a Breitbart brit kiadása.

Fotó: shutterstock.com

Fotó: shutterstock.com

Olaszországnak szüksége van B-tervre, ha esetleg a gazdaság hanyatlani kezd – mondta a mozgalom korábbi vezetője, aki szerint az olaszoknak biztosítani kell a lehetőséget, hogy eldöntsék, maradnának-e az euróövezetben vagy sem. A Bloomberg szerint a fenti kijelentésével Grillo alaposan ráijesztett a befektetőkre.

Azt azonban leszögezte, hogy nem az EU-s tagságról, csupán az eurózóna-tagságról szólna a népszavazás. Azt is elmondta, hogy ő személy szerint nem azt mondja, hogy ki kellene vezetni az eurót, ez csak egy lehetőség, amit el kell dönteni. A népszavazás témáját is érintő interjúra nem sokkal azután került sor, hogy Grillo megdicsérte az Öt Csillag koalíciós partnere, a Liga vezetőjét, Matteo Salvini belügyminisztert, aki Grillo szerint „valóban teszi a dolgát”.

Mint ismeretes, Salvini lezáratta az olaszországi kikötőket, így az ország nem fogad több migránshajót. (Ezek azóta Spanyolország felé vették az irányt.) Salvini már korábban elmondta, hogy támogatja az eurózóna elhagyását: „Továbbra is meg vagyok győződve, hogy az euró bevezetése a jelenlegi feltételek mellett hiba volt, amit orvosolni fogunk.”