Fotó: MTI/EPA

Nikola Gruevszki korábbi macedón miniszterelnök kiadására szólította fel Magyarországot az Európai Parlament (EP) csütörtöki jelentésében, amely szerint eljárásukkal a magyar hatóságok beavatkoztak Macedónia belügyeibe.

Fotó: MTI/EPA (archív, illusztráció)

A brüsszeli plenáris ülésen 470:116 arányban megszavazott dokumentumban arra szólították fel a magyar hatóságokat, hogy minden releváns információt és szükséges magyarázatot bocsássanak rendelkezésre a korrupció miatt jogerősen kétéves szabadságvesztésre ítélt Gruevszki ügyéről, aki „a börtönbüntetés elkerülése céljából Magyarország titkos diplomáciai segítségnyújtásával elmenekült hazájából”.

A képviselők szerint az eljárás beavatkozás a balkáni ország belügyeibe és a macedón igazságszolgáltatás és jogállamiság semmibevételének tekinthető.

Mint írták, az EP elvárja, hogy Magyarország a „vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően” pozitívan bírálja el Szkopje kiadatási kérelmét, az egykori kormányfő elleni ítéletet ugyanis „alapos és átlátható jogi eljárás” után több bíróság is megerősítette, ráadásul a politikus ellen négy másik függő ügyben is vádat emeltek az ezeken kívül még folyamatban lévő öt bűnügyi nyomozás mellett.

A képviselőtestület kiemelte: Gruevszkit a macedón igazságszolgáltatáson belül felelősségre kell vonni, az ilyen jogi eljárásokat pedig nem szabad átpolitizálni.

A Gruevszki-ügy nem szerepelt a macedón országjelentés eredetileg előterjesztett tervezetében, csak a zöldpárti, illetve a szociáldemokrata frakció által később benyújtott, majd a plénum által jóváhagyott módosító indítványokban.

A szövegben üdvözölték, hogy a macedón parlament nemrég elfogadta az ország nevéről szóló alkotmánymódosítást, és így megnyílt az út az EU- és NATO-csatlakozási folyamat előtt. „A megállapodás már nagyon várt pozitívum az egész Nyugat-Balkán stabilitása és megbékélése szempontjából” – szögezték le.

Az Európai Parlament üdvözölte az előrelépést több területen, ugyanakkor többek között a pénzmosás és az összeférhetetlenség elleni fellépés erősítését sürgette, hogy jobban védeni tudják az igazságszolgáltatást a politikai befolyástól.

Macedóniának emellett a jogállamiság fennmaradó hiányosságaival is foglalkoznia kell, amelyek továbbra is komoly gondot okoznak – írták.

A Fidesz-KDNP európai képviselőcsoportja Magyarország elleni, ideológiai természetű támadásnak minősítette az elfogadott módosítókat, aláhúzva, hogy a delegáció nem szavazta meg ezt a szöveget, noha a kormány elkötelezett támogatója a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációjának.

Tőkés László fideszes EP-képviselő hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságok a törvényesség teljes betartásával jártak és járnak el. Továbbá azon véleményének adott hangot, hogy Gruevszki „megbuktatása, majd elítélése hátterében feltételezhetően a migrációs kérdés, illetve a Soros-lobbi áll”.

Szanyi Tibor MSZP-s képviselő támogatta a határozatot, és kijelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek „a nemzetközi és az uniós jog teljes semmibevételét tükröző példátlan provokációja tudatosan kárt okoz közös európai érdekeinknek azáltal, hogy szembe megy az EU kül- és biztonságpolitikája, illetve bővítési politikája keretében együtt meghozott döntéseink egész sorával

Szanyi Tibor emellett bűnrészességgel vádolta a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppártot, mondván, itt az újabb bizonyíték, hogy a konzervatív pártcsalád ”nem képes rövid pórázon tartani„ Orbán Viktort, ”ezt a valódi diktátort„.

Párttársa, Ujhelyi István kiemelte, hogy a határozat ”a Fidesz hazug propagandájával szemben kimondja, hogy Macedóniában komoly előrelépés történt a jogállamiság megerősítésében, így például az igazságszolgáltatás függetlensége, az elszámoltathatóság és a szakmaiság, a nyilvános információkhoz való hozzáférés területén„.

”Az EP ismét piros lapot mutatott fel Orbán Viktornak és illiberális kormányának. A Fidesz pedig ahelyett, hogy Magyarország tisztességét, becsületét óvta volna, ismét inkább a magyar kormányfő sötét baráti kapcsolatait védte„ – fogalmazott.

Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselői szerint ”az Orbán-kormány világméretű szégyent hozott Magyarországra„.

”Mi, európai magyarok nem fogunk beletörődni, hogy Orbán bukott politikusok, bűnözők és terroristák gyűjtőhelyévé tegye a hazánkat„ – közölték.