„Chronik einer Hysterie“Ein ungarisches Corona-Gesetz versetzte halb Europa in Aufregung. „Das EU-Parlament…

Gepostet von Gudrun Kugler am Montag, 11. Mai 2020
Hirdetés

„Egy magyar koronavírus-törvény fél Európát felkavarta. Az Európai Parlament határozatot fogadott el, amely a magyarországi veszélyhelyzeti törvényt ”az európai értékekkel teljesen ellentétesként„ jellemezte. Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) elnöke pedig közvetetten Hitler 1933-as felhatalmazási törvényéhez hasonlította” – írta az osztrák politikus.

„Aztán jött a nagy meglepetés: az Európai Bizottság jogászai egy belső szakvéleményben arra a következtetésre jutottak, hogy Magyarországnak a koronavírus-válságra tekintettel elfogadott rendkívüli jogrendre vonatkozó törvénye formálisan megfelel az uniós jognak” – idézte fel az eseményeket Kugler. Hozzátette: Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért, illetve átláthatóságért felelős alelnöke először a cseh közszolgálati televíziónak adott interjújában, később pedig az Euronews hírtelevízióban is kijelentette, hogy a magyar a törvényben semmi sem ütközik uniós jogba.

Kugler szerint a Magyarországot bírálók megdöbbentek, és vehemensen támadni kezdték az uniós biztost. „Még akkor is, ha nincs biztos jogi alapja egy kötelezettségszegési eljárás megindításának Magyarországgal szemben, miért ennyire politikamentes, és még el is ismeri ezt? Miért nem maradt egyszerűen veszteg?” – idézte a bírálatokat az osztrák néppárti képviselő.

Korábban írtuk

Gudrun Kugler ezzel összefüggésben emlékeztetett Novák Katalinnak a Die Welt című német lapban megjelent interjújára, amelyben az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szégyenteljesnek és szomorúnak nevezte, hogy ilyen döntés születhet. „Az ilyen, a valóságnak ellentmondó döntések meggyengítik az Európai Néppártot, ahelyett, hogy erősítenék. … Ezekben a nehéz időkben miért nem dolgozunk inkább azért, hogy kialakuljon egy közös elképzelés Európában arról, hogy miként tudunk a jövőben másként élni és politizálni?” – idézett Kugler Novák Katalin interjújából.

Mint írta, az osztrák illetékesek jó kapcsolatot tartanak fenn a magyar politikusokkal. Ha problémák vannak, akkor megfogják azokat vitatni. Ugyanakkor a nemrég megfigyelt sajtó- és politikai felhajtás „el kell, hogy gondolkoztasson minket, ugyanis a jelen válságban még kevésbé szabad nekünk, európaiaknak az ideológiák és a hisztériák kezére játszanunk” – fogalmazott Kugler.