Húsz évvel ezelőtt – egy évtizeddel a hidegháborús győzelem után – az Egyesült Államok egyedüli világhatalom volt. Talán…

Posted by Gulyás Gergely on Saturday, September 11, 2021
Hirdetés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Facebookon szombaton közzétett írásában emlékeztetett arra, hogy húsz évvel ezelőtt – egy évtizeddel a hidegháborús győzelem után – az Egyesült Államok egyedüli világhatalom volt. Talán ezért sem gondolta senki, hogy megtörténhet az, amellyel 2001. szeptember 11-én szembesült a világ.

„Ahogyan egy generációval korábban Amerikában mindenki emlékezett rá, hol volt, amikor Kennedy elnök meggyilkolásáról értesült, úgy vált világszerte kitörölhetetlen személyes emlékké az ikertornyokba csapódó repülőgépek borzalmas látványa, Bush elnök visszatérése a Fehér Házba, a World Trade Center romjaiból égbe mutató fénycsóvák transzcendens képe New Yorkban” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Hozzátette: azóta, a migráció következményeként Nyugat-Európa is megismerte a tömeggyilkos terror borzalmát, a mindennapi biztonságérzet elvesztését.

„Amerika elég erős volt ahhoz, hogy az elmúlt két évtizedben megvédje magát a hasonlóan barbár terrortól. 20 év után is kegyelettel emlékezünk az áldozatokra” – írta a miniszter.

Korábban írtuk