Fotó: MTI/AP
Hirdetés

„Sokáig éljen a király!” – kiabálták az utcákon az emberek, akik a perzselő nap ellenére órákig várakoztak abban a reményben, hogy egy pillantást vethetnek az alkotmányos monarchia fejére, akit a thaiföldi kultúrában élő istenségként tisztelnek.

Vadzsiralongkornt aranyozott gyaloghintón vitték körbe az utcákon. A gyaloghintót tizenhat ember cipelte. A király arannyal átszőtt ruhát és katonai stílusú fekete sapkát viselt, mint amilyet az elhunyt apja is 69 évvel korábbi koronázásán.

A díszmeneten több mint 1300-an vettek részt a rendőrség, a hadsereg kötelékéből, de kormánytisztségviselők is ott voltak, soraikban a hivatalban lévő kormányfővel, Prajuth Csan-Ocsa tábornokkal, a hadsereg irányítójával. A felvonulást fanfárokkal kísérték, ágyúkból pedig díszlövéseket adtak le.

A nézelődők mind sárgába, a királyhűség színeibe öltözve követték végig a látványosságot.

A díszmenet a bangkoki Nagy Palotából indult a kora reggeli órákban egy hét kilométeres útvonalon, amely három királyi templomot érint, ahol az uralkodó az egyes imaházak fő Buddha szobrai előtt rója le kegyeletét.

A thaiföldi kormányzat szerint legkevesebb kétszázezer embert várnak a látványosság megtekintésére. A bangkoki vezetés ingyen buszokat bocsájtott a fővároson kívül élők rendelkezésére, hogy ők is végignézhessék a koronázási ceremóniát. Az ünnepség idejére ingyenessé tették a fővárosi busz- és vonatjáratokat a ceremónia helyszínére.

Hetven év óta ez volt az első koronázás. Vadzsiralongkorn 2016-ban lépett a trónra, apja, az 1946-tól hét évtizeden át uralkodó, köztiszteletnek örvendő Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) halála után. Az új király azonban akkor időt kért arra, hogy gyászolhasson, ezért csak most koronázták meg.

A háromnapos szertartásra mintegy 31 millió dollárt költenek. A szertartás egyvelege a buddhista és hindu rítusoknak: összhangban van a thaiföldi buddhista hagyományokkal, de azzal is, hogy a király Visnunak, a hinduizmusban az isteni hármasság egyik alakjának reinkarnációja.