Sétálóutcába hajtott egy furgon Stockholmban péntek délután, és legalább három embert halálra gázolt – jelentette a svéd média.

A jármű ezt követően behajtott egy bevásárlóközpont területére, majd kigyulladt.

A rendőrség megerősítette a tömeges gázolás tényét.

Pontos adatok még nincsenek, a szemtanúk beszámolója szerint akár több száz sérült is lehet. Az incidens a svéd főváros egyik legforgalmasabb bevásárlóutcájában történt, Stockholm szívében.

A hatóság körbekordonozta a helyszínt – számolt be az incidensről a Reuters hírügynökség. A rendőrség szóvivője megerősítette a gázolás hírét, mely szerint egy teherautó behajtott a Drottningatanra, amely egy népszerű bevásárlóutca a svéd fővárosban. Állítólag ki is gyulladt a jármű.

Az M1 malmö-i tudósítója arról számolt be, hogy helyi hírek szerint az a teherautó, amivel a gázolást elkövették, lopott volt. A svéd rendőrség terrortámadásnak minősítette az esetet. A tudósító elmondta, hogy nem csak a svéd parlamentet zárták le az incidens után, hanem minden földalatti és a vasúti forgalom is leállt a svéd fővárosban. A hatóságok arra szólították fel a fővárosban tartózkodókat, hogy kerüljék el a városközpontot.

A szemtanúk lövéseket is hallottak a közelből – erről számolt be a svéd televízió, az SVT is. A közösségi médiában terjedő hírek szerint a lövöldözés nem sokkal a gázolást követően, ám valamivel távolabb történt.

Farkas István, az MTVA operatőre arról számolt be, hogy Svédországban mindenki terrortámadásról beszél, a miniszterelnök éppúgy, mint a rendőrség. Stefan Löfven később ezt azzal a kijelentéssel erősítette meg, hogy Svédországot megtámadták.

„Eddig egy embert tartóztattak le, ezzel egy időben lövöldözést észleltek a helyszíntől 3 kilométerre. Állítólag kapcsolatban van a két dolog egymással” – emelte ki az operatőr az M1-nek nyilatkozva.

Farkas István arról is beszámolt, hogy már hónapok óta a levegőben lógott annak a híre, hogy Stockholmban is terrortámadást hajthatnak végre.

Járókelők közé hajtott egy teherautó Stockholmban

A svéd titkosszolgálat ugyan egyértelműen még nem erősítette meg, de a hírek szerint ennek a támadásnak valóban voltak előjelei a Twitter-en.

Stockholmban teljes a káosz és gyakorlatilag szinte az egész belvárost kiürítették – ezt mondta a közmédia stockholmi tudósítója, Garam Katalin.

A tudósító arról számolt be, az elején az embereknek fogalmuk sem volt arról, hogy mi történik, álldogáltak és filmezték a teherautót, nem is értették az eseményeket, mindaddig, amíg nem értek a helyszínre a rendőrök és ki nem ürítették gyakorlatilag az egész belvárost – mondta.

Kérjük a Stockholmban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy amennyiben segítségre, információra van szükségük, hívják azonnal a nagykövetség ügyeleti telefonszámát: +46 8 661 6762

A rendőrök gyorsan és profi módon reagáltak – tette hozzá.

A stockholmi magyar nagykövetség már felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, egyelőre nem érkeztek információk magyar állampolgárok érintettségéről – közölte az M1-en Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője.

Hozzátette: a magyar nagykövet egészen közel tartózkodott a helyszíntől, mintegy két utcányira egy konferencián vett részt, ő megerősítette, hogy a belvárost teljesen lezárták, helikopterek köröznek a terület fölött.

Annyira legyünk bátrak, hogy kimondjuk: sajnálatos módon terrorcselekmény történt Stockholmban – ezt mondta az M1-nek nyilatkozva Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

A teherautós gázolás nem számít új módszernek, Nizzában és Berlinben is így követtek el merényletet. Valószínűleg azért használják ezt a módszert Horváth József szerint, mert semmiféle előkészület nem igényel, ami illegális és szemet szúrna a hatóságoknak. Például az elkövető nem vásárol fegyvert vagy bombához szükséges anyagokat. A hírek szerint a járművet, amivel a gázolást elkövették, egy nappal korábban lopták el.

Európában több gázolásos merényletet is elkövettek azóta, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet felszólította híveit, hogy használják fegyverként a gépkocsikat. Londonban idén márciusban négy gyalogost gázoltak halálra a Westminster hídon, a franciaországi Nizzában 86 ünneplőt gyilkolt meg egy teherautós merénylő tavaly júliusban, a nemzeti ünnepen, decemberben pedig Berlinben volt hasonló támadás 12 halálos áldozattal.

A merényletek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

MTI, hirado.hu