Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő muzulmán hívők várják az imát az immár mecsetnek nyílvánított isztambuli Hagia Sophia előtt 2020. július 23-án.
Hirdetés

Görögország számos templomában kongatták meg a harangokat a gyász jeléül.

A délután folyamán II. Hieronimosz athéni érsek, a görögországi ortodox egyház vezetője Athénban rendkívüli misét tart. Elpidophoros, a görög-ortodox egyházmegye vezetője az Egyesült Államokban az ANA görög hírügynökség szerint szintén elrendelte a zászlók félárbócra engedését és a gyászharangozást.

A Kathpress katolikus hírügynökség értesülése szerint Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban fogadta csütörtök este Elpidophorost, hogy első kézből tájékozódjon az ortodox egyháznak a Hagia Sophia mecsetté alakításával kapcsolatos aggodalmairól.

„Elmondtam mély fájdalmunkat a Hagia Sophia mecsetté alakításával összefüggésben, ahogy az ökumenikus patriarkátus biztonságával és a vallásszabadsággal kapcsolatos aggályainkat is” – írta az ortodox érsek Twitter-oldalán.

Korábban írtuk

Az Orthodox Times című felekezeti hírportál szerint Trump szintén nagyban nehezményezte Recep Tayyip Erdogan török államfő döntését. Az amerikai elnök egyben saját aggályait is hangsúlyozta az emberi jogok és a kisebbségi vallásszabadság törökországi helyzetét illetően.

Elpidophoros korábban Mike Pence alelnökkel is megbeszélést folytatott. „Az Egyesült Államok határozottan kiáll a görög-ortodox egyház követelése mellett, hogy a Hagia Sophia ihlet és elmélkedés forrásaként hozzáférhető legyen felekezeti hozzátartozástól függetlenül mindenki számára” – írta Pence mikroblogján a találkozót követően.

A görög kormány ismételten történelmi hibának nevezte, hogy Erdogan elnöki dekrétummal nagymecsetté nyilvánította az ikonikus épületet.

A döntés heves nemzetközi bírálatokat váltott ki az Európai Unió többi tagállamában is. Claudia Roth, a német parlament zöldpárti alelnöke például a világi Törökország elleni hadüzenetnek és a vallással való visszaélésnek nevezte a Hagia Sophia mecsetté alakítását. Az SWR közszolgálati televízió műsorában nyilatkozva Roth úgy fogalmazott, hogy Erdogan így akarja ünnepeltetni magátaz iszlám világban. Hozzátette: a török elnök megosztja a társadalmat, és próbálja elterelni a figyelmet a koronavírus-járványról, a gazdasági nehézségekről és a korrupcióról. A német politikus az EU határozott fellépését sürgette az ügyben.

Alexander Schallenberg osztrák néppárti külügyminiszter pénteken arról beszélt, hogy Törökországban a politika visszaélt a vallással. A modern Törökország támogatójaként Ausztria ellenzi a Hagia Sophia mecsetté alakítását, amivel Ankara elveszíti hídépítő szerepét Kelet és Nyugat között – fűzte hozzá.

A pénteki imára mintegy 1500 embert várnak. Az Isztambul történelmi központjában álló épületnél lévő ellenőrző pontokhoz több ezer rendőrt vezényeltek ki a biztonság megteremtése érdekében. Az így biztosított területre a hívők maszkban léphetnek be.

Az épület belseje reggel a Korán szövegeitől volt hangos, ezeket fehér ruhába öltözött vallási vezetők olvasták fel, a héten a mecsetben elhelyezett kék szőnyegeken ülve.

A török legfelsőbb bíróság két hete hozott döntést arról, hogy 1934-ben, a köztársaságalapító Kemál Atatürk államelnöksége alatt jogellenesen alakították múzeummá a Hagia Sophiát. A bírósági döntés után Erdogan elnöki dekrétummal nagymecsetté nyilvánította az épületet.