Daniel Ortega nicaraguai elnök a CNN-nek adott interjújában elismerte, hogy 195 halálos áldozata van az országban több mint három hónapja tartó politikai erőszakhullámnak. Április óta tartanak a zavargások a közép-amerikai országban.

Fotó: MTI/EPA/Rodrigo Sura

Fotó: MTI/EPA/Rodrigo Sura

A közép-amerikai ország kormánya eddig kevesebb mint 60 halálesetet ismert el, miközben jogvédő csoportok több mint négyszázra teszik a halálos áldozatok számát.

Ezek után készített a CNN interjút Ortegával, s az egyik előzetesen bemutatott interjúrészletben a nicaraguai elnök azzal vádolja a jogvédő csoportokat, hogy hamis adatokat közölnek, kizárólag a hozzájuk érkezett panaszokra hagyatkozva. „A mi számaink, amelyek szintén nem alacsonyak, 195 halottról szólnak” – mondta.

Az elnök elutasította annak a lehetőségét, hogy referendumon döntsenek a választások előrehozásáról, és arról beszélt, „meg akarja teremteni a feltételeit annak, hogy megerősítsék” az ellenzék és a kormány között a katolikus egyház közvetítésével kezdett párbeszédet, amelyet azonban felfüggesztettek a folytatódó erőszakcselekmények miatt.

Egy másik tévéinterjúban, amelyet az Euronewsnak adott, a nicaraguai vezető leszögezte, hogy nem gondol a lemondásra, amit felajánlottak neki. „Ez nagyon komoly és veszélyes precedenst teremtene az ország számára” – mondta.

Nicaraguában április közepén kezdődtek zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek.