Fotó: MTI/EPA/Featurechina/Cseng Jüan (illusztráció)
Hirdetés

A 36 éves férfi halálához a vuhani egészségügyi bizottság által kiadott halálozási kivonat alapján az új típusú koronavírus által okozott légzési elégtelenség, majd fulladás lépett fel.

Li Liang február 12-től az egyik, a járványhelyzet miatt rohamtempóban felépített vuhani kórházban feküdt, ahol az enyhébb tüneteket produkáló betegeket kezelték. A kórházból két hét után távozhatott, de az érvényes előírások szerint még további 14 napig egy karanténként kialakított szálláson kellett tartózkodnia. A férfi felesége arról számolt be, hogy férje két nappal az után, hogy elhagyta a kórházat, ismét rosszul lett. Szájszárazságról és puffadásról panaszkodott. Március 2-án ismét kórházba szállították, ahol még aznap délután elhunyt.

A sanghaji székhelyű The Paper című lap az SCMP szerint egy azóta az internetes oldaláról eltávolított cikkben arról is hírt adott, hogy a vuhani Fangcang Kórház – amely szintén egyike a járvány miatt kialakított ellátó központoknak – szerdán egy felhívást tett közzé, miszerint több, korábban gyógyultnak nyilvánított pácienst kellett újból ellátás alá helyezni a tünetek ismételt felbukkanása miatt. A kórház emiatt csütörtöktől a vírus elleni antitestek jelenlétét is teszteli a betegek esetében, mielőtt gyógyultnak nyilvánítaná őket.

Kína szárazföldi részén szerda éjfélig újabb 139 fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 131-et a járvány kiindulópontjának számító Vuhanban. Az esetek száma ezzel a szárazföldi Kínában 80 409-re emelkedett, míg további 31 halálozással az elhunytak száma 3012-re nőtt. A betegségből eddig országszerte több mint 52 ezren gyógyultak fel, és a 25 ezret meghaladja a még jelenleg is kezelés alatt állók száma, akik közül csaknem 6 ezer beteg állapota súlyos.

Az amerikai képviselőház szerdán 8,3 milliárd dollárt szavazott meg a koronavírus elleni küzdelemre.
A voksolás után Mike Pence amerikai alelnök, aki a vírus elleni országos intézkedéseket koordinálja, közölte: az összeget a szövetségi kormányzat és a tagállami kormányok vírusellenes intézkedéseinek kiterjesztésére fordítják.
Az alelnök azt is elmondta, hogy az összegből 3 milliárdot fordítanak a vakcina kutatására, és a tervek szerint külön egymilliárdot juttatnak kistelepüléseknek is.
A nyugati parti Kaliforniában szerdán Gavin Newsom kormányzó egészségügyi szükségállapotot hirdetett az állam egész területére, miután egy Sacramento melletti kórházban koronavírusos fertőzésben meghalt egy 71 esztendős férfi.
Az Egyesült Államokban eddig 11 halálos áldozatot követelt az új típusú koronavírus, amely Kínában jelent meg, és ott is okozta a legtöbb megbetegedést. Tíz halálos áldozat az északnyugati Washington államban volt, de a betegség átterjedt már New York államra, Nebraskára és Texasra is. Washington állam és Florida a hét végén szintén rendkívüli állapotot hirdetett.
Az Egyesült Államokban jelenleg legalább 150 betegnél diagnosztizálták az új típusú vírus okozta tüdőgyulladást.