„Olyan elnökünk van, aki nemcsak most látja el a feladatait, hanem a jövőben is el fogja látni” – jelentette ki Meadows. Elmondta: az elnöki pár a fertőzés enyhe tüneteit mutatja, mindketten jól vannak. Az elnöknek nemcsak jó a hangulata, hanem nagyon is energikus – szögezte le a kabinetfőnök, akit szintén teszteltek és az eredmény negatív lett.

Hirdetés

Meadows arról nem kívánt nyilatkozni, hogy Melania és Donald Trump milyen kezelést kap. Derűlátóan nyilatkozott a gyors felépülésüket illetően.

A Fehér Ház közlése szerint Trump legkisebb fia, Barron vírustesztje negatív lett. Nyilatkozott Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője is. Mint mondta: telefonon beszélt az elnökkel, s úgy találta, hogy „kifejezetten jó a hangulata”.

Több demokrata párti politikus a Twitteren reagált a hírre. Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje és felesége gyors felépülést kívánt az elnöki házaspárnak. „Gondolataink Trump elnökkel és Melania Trump first ladyvel vannak” – írta a Twitteren Biden, hozzátéve, hogy „továbbra is imádkozunk az elnök és családja egészségéért és biztonságáért”.

Korábban írtuk
Hirdetés
Hirdetés

Kamala Harris, a demokraták alelnökjelöltje szintén a Twitteren kívánt „gyors és teljes felépülést” az elnöki párnak.

Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök az MSNBC televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: „nagy szomorúsággal” hallotta a hírt. Hozzáfűzte: „most, hogy Egyesült Államok elnöke és felesége az őt körülvevő óvintézkedések ellenére is megfertőződtek, talán ez alkalom arra, is, hogy az emberek tanuljanak ebből”. A házelnök fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy reményei szerint Trumpék vírusfertőzöttsége „lehetővé teszi a hatalomátadás egészségesebb megközelítését”.

Pénteken délután bejelentették: negatív lett Mike Pence amerikai alelnök, továbbá Joe Biden és a felesége vírustesztje. Biden kampánytörzse bejelentette: a negatív vírusteszt után a demokraták elnökjelöltje folytatja kampánykörútját és pénteken Michiganbe utazik kampányolni.

Mich McConnell egy rádióinterjúban leszögezte: folytatódik Amy Coney Barrett alkotmánybíró-jelölt meghallgatási folyamata, ezt az elnök vírusfertőzése nem befolyásolja. Hasonlóképpen nyilatkozott a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke, Lindsey Graham dél-karolinai szenátor is. Graham újságíróknak elmondta: telefonon beszélt Donald Trumppal, akinek első kérdése éppen Barrett meghallgatására irányult. Barretten naponta végzik el a vírustesztet, amely eddig negatívnak bizonyult.

Mike Lee, republikánus politikus, a szenátus igazságügyi bizottságának tagja – aki a héten találkozott az alkotmánybíró-jelölttel – pénteken közölte: pozitív lett a vírustesztje.

Donald Trump kampánytörzse bejelentette: az elnök egyelőre felfüggeszti azokat a kampányrendezvényeket, ahol személyesen vett volna részt. Bill Stepien, az újraválasztási kampánystáb vezetője közölte: Trump csak interneten szervezett rendezvényeken vesz részt, míg Mike Pence alelnök továbbra is személyesen kampányol.

Minnesotában és Pennsylvaniában az egészségügyi hatóságok arra bíztatták a Donald Trump korábbi kampányrendezvényein résztvevőket, hogy végeztessék el magukon a vírustesztet. Közben Joe Piscopo komikus, aki csütörtökön részt vett Trump New Jerseyben tartott kampányrendezvényén, a Fox televíziónak nyilatkozva elmondta: a rendezvényen gondosan betartották a járványra vonatkozó előírásokat, a maszkviselést és a társadalmi távolságtartást. „Mindent szabadtéren szerveztek és valamennyien megfelelő távolságban ültünk egymástól” – jelentette ki.