Egy 71 éves svédországi nyugdíjas ellen gyűlöletkeltés miatt vádat emeltek, amiért a Facebookon az iszlámot kritizálta – olvashatjuk a svéd Samhällsnytt honlapján.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

“Fiatalabb koromban baloldali voltam, de az utóbbi években egyre inkább jobboldali lettem” – nyilatkozta a lapnak Denny Abrahamsson. – “Észrevettem, hogy a baloldaliak cenzúrához folyamodnak, amikor nem tudnak megnyerni egy vitát”.

Szerinte ez az oka annak, ahogy 2017 márciusában a Facebookon közzétett beírásainak ilyen következménye lett.

“Azért kezdtem el ezeket a kommentárokat közzétenni, mert veszélyesnek tartom az iszlámot és az emberek el vannak tévedve. Fel akarom őket rázni, de ez nehéz feladat” – mondta a stockholmi nyugdíjas. – “Néhány éve még én is úgy gondoltam az iszlámra, mint bármely más vallásra, de amikor elolvastam a Koránt, alig akartam elhinni, mennyi gyűlölet, nőgyűlölet, a hitetlenekkel szembeni gyűlölet található benne… Minél inkább elterjed az iszlám, mi annál több komromisszumot kötünk. Az iszlám egy totalitárius ideológia, ami diktatúrával jár együtt. Úgyhogy valójában csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy veszélyben a demokráciánk”.

Abrahamsson szerint a Facebookon közzétett megjegyzéseit senki nem tarthatja gyűlöletbeszédnek, mert azokban egy vallást és nem az emberek egy csoportját kritizálta. A kerületi ügyésznek, Tove Kullbergnek azonban más a véleménye. Szerinte a beírások törvényellenesek voltak, bár azt nem tudta megmondani, pontosan mely részeik sértik a hatályos jogszabályokat: “Úgy ítélem, hogy abban a formában, amelyben megjelentek – és nem csak belőlük kiragadott szavak -, ezek a beírások gyűlöletbeszédnek számítanak. Majd a kerületi ügyészségnek kell kihallgatnia [Abrahamssont]. (…) Nem az ügyész feladata eldönteni, kié az igazság, hanem a bíróságé”.

(demokrata.hu)