Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A testület döntéséről Asztalos Csaba elnök elmondta: egyhangúlag hozott döntéssel szabták ki a 10 ezer lejes bírságot, amely az egyik legsúlyosabbnak számít, amit közéleti személyiségek nyilatkozataik miatt kaptak. A testület szerint a polgármester állítása kimeríti a gyűlöletbeszédet fogalmát, sérti a magánéletet, előítéleteket terjeszt és táplál a társadalomban, és megbélyegez egy közösséget.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy Dorin Floreát korábban más ügyekért már elmarasztalta a testület, szintén a roma, illetve a magyar közösség jogainak megsértése miatt. Asztalos cáfolta a polgármesternek azt a korábbi állítását, miszerint a bíróságon valamennyi eljárást megnyert volna a diszkriminációellenes tanács ellen. Rámutatott: bizonyítani tudja, hogy az elöljáró korábban kényszerült már bírság kifizetésére. Hozzátette: várhatóan ez az ügy is bíróságra kerül, nagyon valószínű ugyanis, hogy a polgármester megtámadja a szerdai elmarasztaló döntést.

A diszkriminációellenes tanács hivatalból indított eljárást a polgármester ellen, miután ő azzal vádolta a romákat, hogy a szociális segélyek megszerzése érdekében felelőtlenül vállalnak sok gyereket, nevelésükről azonban nem gondoskodnak. Florea a Romániában gyermekpénzként emlegetett családi pótlék megduplázásáról szóló vitában azt fejtegette, hogy kötelező szociális ankétot kellene bevezetni a gyermekvállalásra készülő szülők számára, és állami gondozásba kellene venni azokat a gyerekeket, akiknek a szülei nem rendelkeznek állandó jövedelemmel, stabil lakóhellyel, valamint törvényben meghatározott minimális korral és iskolai végzettséggel.