Gyürk András közölte: az Európában jelentkező energiaválság okán már 19 uniós tagállam döntött úgy, hogy a magyar rezsicsökkentés mintáját részben vagy egészben követve megpróbálja leszorítani a lakossági energiaárakat.

Hirdetés

„Bebizonyosodott, hogy a brüsszeli bürokraták és a magyar baloldal nyomásgyakorlása ellenére helyes döntés volt az alacsony rezsiárak melletti következetes kiállás” – fogalmazott.

Az EP-képviselő tájékoztatása szerint a brüsszeli Bruegel gazdaságkutató intézet összesítése szerint 2021 őszén 19 ország, azaz az Európai Unió tagállamainak csaknem háromnegyede javasolt vagy léptetett életbe a lakossági energiaárak letörését célzó intézkedéseket. A magyar rezsicsökkentéshez hasonlító hatósági árszabást hét országban – köztük Franciaországban és Spanyolországban – vezettek be – közölte.

„Kijelenthető, hogy a magyar kormány 2013 óta következetesen folytatott rezsicsökkentési politikája általánosan követett példává vált Európában” – fogalmazott.

Szavai szerint beigazolódott, hogy a rezsicsökkentés a legjobb eszköz az emberek megvédésére a piaci áringadozásoktól. Ezzel szemben – mint hangsúlyozta – a magyar baloldal ellenzi az olcsó, megfizethető lakossági energiát. Miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter a rezsicsökkentést „népbutításnak”, az intézkedést támogató választókat „sötétben tartott, trágyával etetett gombáknak” tartja. Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője pedig nemrég az energiaszegénység korát helyezte kilátásba – emlékeztetett.

Gyürk András végezetül kijelentette: a baloldal álláspontja és kijelentései elfogadhatatlanok. A magyarok csakis a Fidesz-KDNP-re számíthatnak az alacsony energiaárakért folytatott küzdelemben – tette hozzá.

Korábban írtuk