Aki dán állampolgárságot szeretne, annak tiszteletteljes módon kell üdvözölnie a hivatalnokokat, különben örökre búcsút mondhatnak annak, hogy valaha is megszerezze azt – jelentette be a bevándorlásellenes dán kormány, amelyre reagálva több ellenzéki polgármester is engedetlenségi mozgalmat hirdetett.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A dán kormány egy új törvénytervezetben kötelezővé tenné, hogy a hivatalos ceremóniák során az új állampolgároknak kezet kelljen fogniuk az önkormányzati vezetőkkel.

„Dániában a kézfogás egymás üdvözlésének elfogadott módja. Így mutatjuk ki ebben az országban az egymás iránt érzett tiszteletet. Ezért az ennek az ünnepségnek természetes része” – nyilatkozta a Jyllands-Posten című napilapnak a liberális párti bevándorlásügyi miniszter, Inger Støjberg.

A dán szociáldemokraták, a néppártiak és a konzervatívok mind egyetértenek abban, hogy a kézfogást kötelezővé kell tenni az állampolgárságot szentesítő ünnepségeken.

Johannes Nørregaard Frandsen, a Dél-Dániai Egyetem professzora szerint a kézfogás az üdvözlés teljesen elfogadott formája, és Dániában egészen a „jütlandi jog” 1241-es bevezetésééig vezethető vissza.

Míg néhány politikus úgy véli, a törvénytervezet arra ösztökélné az újonnan érkezőket, hogy magukévá tegyék a dán értékeket és kultúrát, mások szerint az a vallásszabadság korlátozását vonná maga után.

Ole Bjørstorp, Ishøj szociáldemokrata polgármestere bejelentette, hogy szembeszáll pártja többségi akartával és ha megszavazzák, akkor megszegi magát a törvényt is. Az Ishøjban élők több mint 40 százalékának nem a dán az anyanyelve.

„Többen megkérdezték, mi lesz, ha emiatt börtönbe zárnak. Nos, akkor sem fogom betartani [a törvényt]” – nyilatkozta Bjørstorp a dán rádiónak. Szerinte ugyanis még őslakos dánokkal is gyakran megesik, hogy nem kézfogással üdvözlik egymást, és ez nem jelenti azt, hogy ne tisztelnék a másikat.

„Meglátásom szerint ezzel a muszlimokat állítják célkeresztbe. Itt, Dániában szabad vallásgyakorlás van. Ha valamit véd az alkotmány, azt tisztelni kell a törvények megalkotásának során is” – jelentette ki.

A törvénytervezet egy svájci eset következtében megindult vita eredménye. Ott egy muszlim párnak arra hivatkozva nem adták meg az állampolgárságot, hogy nem voltak hajlandók ellenkező neműekkel kezet fogni. Norvégiában és Svédországban is rúgtak már ki muszlimokat a munkahelyükről ugyanezen okból.