A tájékoztatás szerint a gyakorlaton az orosz légi- és űrerő, a déli katonai körzet, a hadászati rakétaerő, az Északi Flotta és a Fekete-tengeri Flotta erői és eszközei vesznek részt – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

Hirdetés

A tárca szerint a gyakorlatot korábban tervezték be a hadvezetés és az irányítás szervei, a hadihajók és a stratégiai rakétahordozók legénysége harckészültségének, valamint a hadászati nukleáris és nem nukleáris erők fegyverzete megbízhatóságának tesztelése céljából.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken azt hangoztatta, hogy a szombati nukleáris gyakorlat miatt senkinek sem kell nyugtalankodnia, mert rendszeresen ismétlődő tesztelésről van szó, amelyről előzetesen a megfelelő csatornákon egy sor értesítést küldenek más országoknak. A szóvivő elmondta, hogy Putyin az esemény idején a védelmi minisztérium szituációs központjában tartózkodik majd.

„Az ilyen indítások, még ha gyakorlat céljából történnek is, nem történhetnek meg az államfő nélkül. Önök tudnak a +fekete táskáról+, meg a +piros gombról+ és a hasonló dolgokról” – nyilatkozott Peszkov, hozzátéve, hogy a többi részlet nem publikus.

A szóvivő nem tudott választ adni arra, hogy az előzetes bejelentésének megfelelően jelen lesz-e a gyakorlaton Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök is. Peszkov szerint ez a két vezető döntésétől függ majd.

Arra a kérdésre, hogy a nemzetközi feszültségre tekintettel nem kellett volna-e elhalasztani, Peszkov azt mondta, hogy jelenleg egy sor hadgyakorlat folyik, amely a szakértők és a többi ország számára „teljesen átlátható”, ezért szerinte senkinek sincs oka aggodalomra.

Korábban írtuk