Armin Schuster a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy „hajmeresztő jelenetek” játszódnak le Németország keleti határának térségében, az embereket furgonokba préselve csempészik át, és gyakran az autópálya leállósávján rakják ki őket.

Hirdetés

Így előbb-utóbb történik valami tragédia, ez csak idő kérdése – húzta alá a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa. Kiemelte, hogy a szövetségi belügyminiszter, a szociáldemokrata (SPD) Nancy Faeser által favorizált mélységi határellenőrzés nem jó megoldás, mert az illegálisan érkező embereket csak a határon lehet visszafordítani.

Ezért a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség egységeit közvetlenül az átkelőknél kell bevetni, az országhatáron kell ellenőrzést folytatni – hangsúlyozta Armin Schuster, hozzátéve, hogy augusztusban csaknem ötezer illegális határátlépést regisztráltak Szászországban, ami tízszeres növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A Németországba az úgynevezett keleti migrációs útvonalon érkezők emelkedő száma a Szászországgal szomszédos Türingiát is megterheli. A tartomány és a helyi önkormányzatok a teljesítőképességük határára érkeztek – mondta Bodo Ramelow miniszterelnök a Rheinische Post című lapnak. A Suhlban működő tartományi központi befogadóállomást 800 ember elhelyezésére tervezték, de már ezernél is többen vannak, és „továbbra is erős a beáramlás” – mondta a tartományi kormányfő.

Korábban írtuk


Ugyanakkor az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) politikusa elutasítja a határellenőrzés visszaállítását, szerinte ez csak „látszatintézkedés” lenne. A belső határok állandó ellenőrzése nélkül működő schengeni övezet egységét meg kell őrizni, és inkább az európai uniós tagállamok közötti szolidaritáson alapuló menedékkérő-elosztási rendszert kellene működésbe hozni, az embercsempészettel szemben pedig az EU és az afrikai országok összefogásával kellene fellépni – fejtette ki Bodo Ramelow.

Azt is be kell vezetni, hogy „három hónap után mindenki megkapja a munkavállalási engedélyt”, mert csak így lehet elérni, hogy „mindenki tudjon gondoskodni magáról, és kelljen is gondoskodnia magáról” – fogalmazott a Baloldal politikusa, hozzátéve, hogy a munkavállalási lehetőség és az öngondoskodási kötelezettség bevezetése révén eltűnne az a „dajkamese”, hogy a menekültek fenyegetést jelentenek.

A tartományi kormány adatai szerint az idei első fél évben több mint 3900 menedékjogi kérelmet nyújtottak be Türingiában. Tavaly egész évben 6999, 2021-ben 4055 volt ez a szám.

Georg Maier tartományi belügyminiszter szerint a keleti migrációs útvonalon érkezők számának emelkedése az orosz és a fehérorosz vezetés tevékenységének tulajdoníthat. Moszkva és Minszk „destabilizálni akarja Németországot, és ehhez a migrációt is felhasználják” – mondta az SPD-s politikus a Berliner Morgenpost című lapnak, kiemelve, hogy migrációs adatok emelkedése „mögött Oroszország és Fehéroroszország célzott kampánya áll”.