Sophie Beau, az Aquarius mentőhajót működtető SOS Méditerranée igazgatója szerint biztos halálesetekre lehet számítani a Földközi-tengeren azzal, hogy az Aquariusnak el kellett hagynia a mentőövezetet, és a spanyolországi Valencia kikötőig kell elvinnie a fedélzetén tartózkodó 629 migránst, miután Olaszország nem fogadja be őket.

Képernyőfotó: YouTube.com

„Amíg az Aquarius 1500 kilométert megtesz, hogy kitegye a migránsokat Valenciánál, mi történik a hajótörési övezetben?” – tette fel a kérdést szerdán az európai civil szervezet vezetője a dél-franciaországi Marseille-ben tartott sajtótájékoztatóján. 

Sophie Beau arra emlékeztetett, hogy amíg az Aquarius két olasz hajó kíséretében elviszi az afrikai partokról indult 629 embert Valenciáig, a líbiai partoknál, ahonnan naponta többtucatnyian indulnak el lélekvesztőkön Európa felé, nincsen egyetlen mentőhajó sem.

„Életmentéshez szükséges alapvető eszközök hiányoznak, és ez újabb áldozatokkal jár. Ez a szemünk előtt történik. Ezek biztos halálesetek” – fogalmazott a francia aktivista.

A Sea Watch német nem kormányzati szervezet szerint kedden egy hajótörés után Líbia partjainál egy amerikai hadihajó 41 túlélőt és 12 holtestet vett a fedélzetére. Az SOS Méditerranée szerint gumicsónakonként legalább százan szoktak elindulni, így nem tudni pontosan hány áldozata lehet ennek az újabb hajótörésnek.

Sophie Beau nem kívánta kommentálni az európai kormányok közötti vitát az Aquarius sorsáról, de jelezte, hogy nem tudni, mi fog történni a kimentett migránsokkal.

„Minden alkalommal ugyanezt a forgatókönyvet játsszuk el?” – fogalmazott. Véleménye szerint valamennyi európai ország felelős a kialakult helyzetért, miután korábban nem kívánták meghallgatni Olaszország „segélykiáltásait”. „Európa tétlensége bűntett. Az elmúlt három évben 15 ezren haltak meg a Földközi-tengeren” – mondta a civil szervezet vezetője. 

Az Aquarius 2016 február óta menti a hajótörötteket Líbia partjainál, eddig csaknem 30 ezer embert mentettek ki.