Fotó: MTI/EPA, archív, illusztráció
Hirdetés

A Konzervatív Párt vezetői tisztségére hétfőn, brit idő szerint 17 óráig – közép-európai idő szerint 18 óráig – jelezhetik indulási szándékukat a képviselők az alsóházi konzervatív frakció szakpolitikai irányadó és végrehajtó testületének, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselők alkotta 1922 Bizottságnak. Ez onnan kapta nevét, hogy az egykori alapítók az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni alsóházba.

E frakciótestület hatáskörébe tartozik a Konzervatív Párt vezetőválasztási folyamatának irányítása.

Az utódjelöltek hivatalos névsorát várhatóan már hétfő este közzéteszik.

A Konzervatív Párt szabálykönyve alapján a vezetői tisztségre jelentkezőknek nyolc alsóházi képviselőtárs támogatását kell megszerezniük.

A vezetőválasztási folyamat első szakaszában a frakció sorozatos szavazásokkal kettőre szűkíti a jelöltek számát.

Az első szavazási fordulót csütörtökön, a továbbiakat június 18-án, 19-én és 20-án tartják.

A versenyben maradó utolsó két jelölt közül – ha egyikük sem lép vissza a másik javára – a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

Az 1922 Bizottság ütemterve szerint a megválasztott utód július 22-én veszi át a pártvezetői tisztséget, majd tájékoztatja kormányalakítási szándékáról II. Erzsébet királynőt.

Az utódjelöltek egyelőre nem hivatalos mezőnye jelenleg 11 tagú, de a létszám a hétfő esti határidőig még bővülhet.

A londoni fogadóirodák Boris Johnson volt külügyminisztert, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontemberét tartják a legesélyesebb utódjelöltnek, de a legismertebb indulók között szerepel Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter, valamint Sajid Javid belügyminiszter és Michael Gove környezetvédelmi miniszter is.

Gove a hétvégén komoly bírálatok kereszttüzébe került, miután beismerte, hogy húsz évvel ezelőtt, még újságíróként kokaint fogyasztott egy általa rendezett házibulin a parti több résztvevőjével együtt. Az ügyet súlyosbítja, hogy szinte ugyanabban az időben, a The Times című konzervatív napilapban megjelent egy elítélő hangnemű cikke a magasan képzett középosztálybeli kábítószer-fogyasztókról. Gove az 1999-ben megjelent cikkben keményebb szankciókat szorgalmazott a droghasználókkal szemben. A kábítószer-ellenes társadalmi szervezetek a hétvégén képmutatással vádolták a konzervatív politikust.

Michael Gove a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elismerte, hogy a kokainfogyasztással jogi kihágást követett el, és mélységes sajnálkozásának adott hangot.

Hozzátette: szerencsésnek tartja magát, hogy annak idején nem került börtönbe az ügy miatt. Úgy fogalmazott, hogy több alkalommal is fogyasztott kábítószert, de ez nem vált szenvedélyévé.

Theresa May május 24-én jelentette be, hogy június 7-én távozik pártvezetői tisztségéből.

Ennek elsődleges oka azt volt, hogy a londoni alsóház egymás után háromszor visszautasította a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért 585 oldalas megállapodást és a hozzá kapcsolódó, 26 oldalas politikai nyilatkozatot, amely az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni viszonyrendszerét körvonalazza.

Theresa May – még távozásának bejelentése előtt – emiatt kétszer is kezdeményezte a kilépés eredeti, márciusi 29-ei határidejének meghosszabbítását. A jelenlegi Brexit-határidő az EU áprilisi döntése alapján október 31.

Mayt, aki hat évig belügyminiszter volt, a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás után választották a Konzervatív Párt vezetőjévé és így a kormány élére.

Elődje, David Cameron, aki a népszavazás előtt a bennmaradásért kampányolt, a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos győzelme után lemondott, visszaadta képviselői mandátumát is és távozott a brit politikából.

Theresa May egyelőre nem jelezte, hogy júliusban várható tényleges távozása után ő is kivonul-e a parlamentből vagy helyet foglal a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának hátsó padsoraiban.