Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Hirdetés

A washingtoni külügyi tárca szerint a bankjegyeket a Goznak orosz állami vállalattól Líbiából „egy illegitim párhuzamos intézmény” rendelte meg, és ezért hamis pénznek kell tekinteni. Washington emlékeztet, hogy Líbiában kizárólag a tripoli jegybank bocsáthat ki jogszerűen készpénzt. Az Egyesült Államok szerint az elmúlt években Oroszországból Líbiába áramló hamis pénz súlyosbította az észak-afrikai ország gazdasági válságát.

A máltai hatóságok egyáltalán nem kommentálták az amerikai bejelentést, sőt, az erről szóló hírt, amelyet a Malta Today című lap a Facebookon tett közzé, azóta el is távolították az újság honlapjáról.

Az ENSZ tavaly decemberi jelentése szerint a Goznak 2016 és 2018 között 7,11 milliárd dollár értékben szállított bankjegyeket a Líbia keleti felében működő, nemzetközileg el nem ismert, a tripoli vezetéssel rivalizáló hatóságoknak.

Korábban írtuk

„Ez az incidens is azt mutatja, hogy Oroszországnak ideje felhagynia kártékony és destabilizáló tevékenységével Líbiában” – tudatta a washingtoni külügyminisztérium.

Oroszország szerint szó sincs hamis pénzről, és arra hivatkoznak, hogy a Bengáziban működő „központi bank” szabályos megrendelését teljesítették. A moszkvai külügyminisztérium közleménye megjegyzi, hogy amíg Líbiában de facto kettős hatalom működik, addig két jegybank van az országban. Moszkva arra hivatkozik, hogy a bengázi „jegybank” vezetőjét a líbiai nép által választott parlament nevezte ki, így nemzetközi legitimitással rendelkezik. „Így hát nem a líbiai dinárok hamisak, hanem az amerikai kijelentések” – tudatták Moszkvában.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását és meggyilkolását követően káoszba süllyedt, és egymással rivalizáló fegyveres szervezetek kezdtek küzdeni minél nagyobb területek ellenőrzéséért, mostanra pedig a nemzetközileg elismert egységkormány áll szemben a jelentős haderőt irányító Halífa Haftar tábornokkal, aki az ország keleti és déli részét ellenőrzi. Haftar Oroszország mellett az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom támogatását is élvezi.