Az Agrigento melletti Porto Empedocle kikötőjében horgonyzó Moby Zaza komphajón harminc beteget különítettek el. További három embert kórházba szállítottak, köztük egy várandós nőt. A hajót július 13-áig vesztegzár alatt tartják. A Moby Zaza a második hajó, amelyetaz érkező migránsok karantén alá helyezésére használnak a szicíliai vizeken.

Hirdetés

Karanténközpontokat alakítottak ki a szicíliai migránstáborokban is, ahova többek között a Lampedusa szigetére érkezőket helyezik át. A szigeten az utóbbi másfél nap alatt mintegy kétszázan kötöttek ki, a kilencvenfős regisztrációs központban háromszor ennyien tartózkodnak.

Vesztegzár alá helyezték a szicíliai Augusta kikötőjében kikötött 43 fős csoportot is, amely a Mediterranea Saving Humans olasz civilszervezet Mare Jonio hajójával ért partot. Az Sos Mediterranée civilszervezet Ocean Viking hajója 164 fővel a Málta és Lampedusa közötti vizeken várakozik. Szardínia szigetén algériai csoportok kötöttek ki.

Korábban írtuk

Az olasz belügyminisztérium honlapján naponta közölt adatok szerint január elseje óta 6995 ember érkezett a tavalyi év ugyanezen időszakában mért 2784-hez képest. Az idei bevándorlók jelentős többsége az utóbbi egy hónapban jutott Olaszországba.

A volt belügyminiszter, Matteo Salvini, a Liga párt vezetője közösségi oldalán úgy vélte, hogy a kormány „látszatra jószívű” migrációs politikája az érkezések megsokszorozódásához vezetett, és „tönkreteszi Olaszországot”.

„Nem munkaerő, hanem emberek vagyunk!” – ezt skandálták a szicíliai Palermo utcáin tiltakozó felvonulást tartó migránsok, akik tartózkodási engedélyt követeltek.

A belügyminisztérium bejelentése szerint június elsejétől már több mint 80 ezer bevándorló kérelmezte tartózkodási és munkavállalási joga rendezését. Az olasz kormány augusztus 15-ig várja az engedély nélkül Olaszországban levő bevándorlók jelentkezését. Az eddigi kérelmek 88 százalékát olasz családoknál dolgozó háztartási alkalmazottak, idősgondozók nyújtották be, akik többnyire ázsiaiak vagy Európai Unión kívüli kelet-európaiak. A legtöbb kérelmet Lombardia tartományban nyújtották be. Kevesebben jelentkeztek a dél-olaszországi földeken dolgozó nagy részben afrikai idénymunkások közül, pedig a kormány kiemelten az agrárszektorban feketén dolgozók helyzetét kívánta rendezni.