Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A tárca adatai szerint a megmozdulás résztvevőinek száma megfeleződött június 22-éhez képest, amikor 11,8 ezren tiltakoztak.

Párizsban ugyanakkor az egy héttel ezelőttihez képest kétszázzal többen meneteltek, mintegy 1,3-an. A rendkívüli, 37 Celsius-fokos hőmérsékletben a tiltakozók menete három órán át menetelt a főváros északi részén. A tömeg élén egy olyan táblát vittek, amelyen az a felirat szerepelt, hogy „A sárga mellényesek a demokrácia utolsó esélyei”. A szombati menetben egyben megemlékeztek a korábbi tiltakozások során megsebesült emberekről.

A belügyminisztérium adatai szerint tavaly november 17-e óta, amikor a megmozdulások kezdődtek, mintegy 2,5 ezer tüntető sebesült meg, közte mintegy száz súlyosan, köztük hetvenen a rendőrök által használt gumilövedékektől. A sárgamellényesek adatai azonban eltérőek, az ő számításaik szerint a sebesültek száma megközelíti a háromezret, és több száz a súlyos esetek száma. Mintegy hetven ember szenvedett súlyos fej- és szemsérülést.

A szombati megmozdulás viszonylagos nyugalomban zajlott. Csupán kisebb összetűzések voltak a rendőrséggel a háromórás menet végén Párizs északkeleti, külterületi részén, amikor a tömeg az engedélyezett útvonalon túlra próbált meg eljutni.

Toulouse-ban, Franciaország déli ipari központjában, néhány száz sárgamellényes vonult, egész utcákat vettek blokád alá a központban, ami komoly fennakadást okozott a közúti közlekedésben.

A leghevesebb tiltakozás a nyugat-franciaországi Rennes-ben, a Párizstól 350 kilométerre fekvő Bretagne tartomány székhelyén volt. A France Info rádió beszámolója szerint már a menet első órájában összetűzések kezdődtek a rendőrökkel. A Köztársaság terén a radikális beállítottságú tüntetők kövekkel és üvegekkel dobálták meg a rend őreit, mire azok könnygázlövedékekkel válaszoltak. A hatósági erők sokáig rendületlenül visszaverték azokat a próbálkozásokat, hogy a tiltakozók a központba vonuljanak, ahol megtiltottak mindenfajta tüntetést. Garázda alakok erre felgyújtották a szemétgyűjtőket, szétverték a buszok megállóhelyeit, valamint számos bank portálját.