A rendőrség hatvanöt razziát tartott, amelyek eredményeképpen őrizetbe vették egy embercsempész-hálózat feltételezett tagjait. Ők törvényellenesen szállítottak bevándorlókat dolgozni az alentejói gazdaságokba – áll a bűnügyi rendőrség közleményében.

Hirdetés

A huszonkét és ötvennyolc év közötti gyanúsítottak között portugálok és külföldiek egyaránt voltak, az áldozatok pedig Romániából, Moldovából, Indiából, Szenegálból, Pakisztánból, Marokkóból és Algériából származtak.

A gyanúsítottak ellen egyebek mellett bűnszövetkezethez való tartozás, embercsempészet, pénzmosás, okirathamisítás miatt emeltek vádat. Az ügyészség megerősítette a razziák megtörténtét, de a folyamatban lévő nyomozás érdekében nem közölt további részleteket.

Portugál nyomozók korábban azt közölték, hogy az áldozatok rendszerint olyan, hazájukban elszegényedett emberek voltak, akiket az embercsempészbandák Portugáliába csaltak munka ígéretével. Amint munkába álltak, sok esetben elvették a személyazonosító irataikat, és visszatartották a fizetésüket, és zsúfolt, komfort nélküli tömegszállásokon helyezték el őket.

Portugáliában megnőtt a munkaerő-csempészet, mivel a lakosság elöregedett, alacsony a születési arányszám, és sokan a gazdagabb észak-európai országokba települtek át. A másik kiváltó ok a vidék elnéptelenedése volt. Másrészt az elmúlt években a mezőgazdasági export fellendült, és a nagy gazdaságoknak szükségük van az olcsó munkaerőre.

Az Európa Tanács júniusi jelentése szerint 2016 és 2020 között a portugál hatóságok embercsempészek feltételezett 1152 áldozatát azonosították, legtöbbjük a mezőgazdaságban dolgozott. Az Európa Tanács szerint a nyomozások, vádemelések és ítéletek száma alacsony a feltárt áldozatok számához viszonyítva.

Korábban írtuk