Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund
Hirdetés

A miniszterelnök elmondta, az új kabinet 24 tagból áll, melyből 11 nő és 13 férfi. Ismertette a koalíció politikai megoszlását is, melynek értelmében a Mérsékelt párt 13 politikus, 6 kereszténydemokrata párti és 5 liberális párti politikus foglalhatja el bársonyszékét.

A keddi nap folyamán az új kormányt hivatalosan is bemutatták a királynak.

A három párt koalíciója többséget szerzett a parlamentben a szeptemberi választásokon.

A miniszterek egyike a 25 éves Romina Pourmokhtari, aki a környezetvédelmi tárcát kapta, és ezzel ő lett az ország történetében a legfiatalabb, aki betöltheti ezt a pozíciót.

Korábban írtuk

A parlamenthez intézett beszédében Kristersson megígérte, hogy felülvizsgálják a büntető törvénykönyvet valamint a rendőrség hatáskörének kiterjesztését a bűnbandák elleni küzdelemben, melyek az elmúlt években egyre erősebbé és erőszakosabbá váltak.

„A kormány megkezdi a svéd történelem legnagyobb offenzíváját a szervezett bűnözés ellen” – hangoztatta Kristersson.

További változást igért a menekültpolitikát illetően, amelyről elmondta, az eddigi helyzet fenntarthatatlan, ami gyenge integrációhoz, munkanélküliséghez, bizonytalansághoz és egyéb problémákhoz vezetett. Svédország 10 millió lakosának mintegy 20 százaléka külföldön született, sokan közülük menekültek háború sújtotta országokból, köztük Szíriából, Irakból, Afganisztánból és Szomáliából.

Beszédében szót ejtett az energiapolitikáról is, melynek kapcsán elmondta, az atomenergia adta lehetőségeket ki kell használni, hozzátéve, hogy Svédország villamosenergia-termelésre vonatkozó célja a 100 százalékos megújuló energiáról 100 százalékos fosszilis mentes energiapolitikára váltás.

Kristersson továbbá kijelentette, támogatja hazája és Finnország folyamatban lévő NATO-csatlakozását, továbbá hozzátette, hogy kormánya tartja magát az előző kormány Törökországgal kötött megállapodásához, és nem fognak olyan csoportokat támogatni, melyeket Ankara terrorszervezetnek tekint.