Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta a 2021-2027 közötti évekre vonatkozó menekültügyi és migrációs alapra vonatkozó álláspontját, ennek keretében további pénzügyi támogatást nyújtana a menekültügyi és migrációs, valamint az integrációra irányuló uniós és tagállami intézkedések végrehajtásához.

Fotó: MTI/Matusz Károly, archív, illusztráció

A dokumentum szerint az Európába irányuló migráció magas szintje 2015-ben az Európai Unió menekültügyi rendszerének súlyos hiányosságaira mutatott rá. A leginkább érintett országok a mai napig nehézségekkel küzdenek, mivel a szolidaritás és a felelősség megosztásának elvét a gyakorlatban nem alkalmazzák a tagállamok.

Az uniós parlament üdvözölte a források növelésére tett uniós bizottsági előterjesztést, amely a következő többéves pénzügyi időszakban 10,4 milliárd eurós költségvetést javasolt az Európát érő menekültügyi, migrációs és integrációs kihívások kezelésére.

Mint közölték, az alapon keresztül a tagállamoknak eleget kell tenniük a közös európai menekültügyi rendszer valamennyi aspektusának megerősítésére és kialakítására, az unión kívüli országok állampolgárainak integrációjának előmozdítására, a hatékony és fenntartható visszatérések biztosítására, valamint a szolidaritás és méltányos felelősségmegosztás elveinek gyakorlatba ültetésére irányuló kötelezettségeiknek.

A szöveg szerint az áttelepítési és áthelyezési mechanizmus két olyan rendszer, amely valós szolidaritást vállal mind a leginkább érintett tagállamokkal, mind pedig a védelemre szorulókkal. Ezek a mechanizmusok akkor működnek a legjobban, ha minden tagállam részt vesz bennük, és kizárólag akkor, ha a tagállamok eleget tesznek vállalt kötelezettségeiknek.

Egyebek mellett azt is kijelentették, az alapnak elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy reagálni tudjon a tagállamok különböző igényeire, amelyek az Európai Unión belül igen eltérőek. Az erőforrásokat azonban méltányosan kell elosztani.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette, az EP bevándorláspárti többsége nem a migráció leállítására, hanem a migránsok behozatalára kívánja szánni a háromszorosára növelt uniós alap nagy részét. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi javaslat szerint az a tagállam, amelyik nem kíván migránsokat betelepíteni saját területére, elesik a neki járó EU-s források jelentős részétől.

„Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság azt állítja, hogy nem lesznek betelepítési kvóták, a javaslat jelentős összeget különít el erre a célra” – közölte.

Az uniós pénzek felhasználására tett uniós bizottsági javaslat azt támasztja alá, hogy az intézmény valódi szándéka minden tagadás ellenére a bevándorlás elősegítése, pénzzel ösztönözve a migránsbetelepítést – emelte ki a képviselő.

A Fidesz reagálása
A kormánypárt szerint az Európai Parlament (EP) bevándorláspárti többsége fokozni akarja a migránsok betelepítésének ütemét. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerdán Budapesten újságíróknak azt mondta: az EP bevándorláspárti többsége most éppen azt szavazta meg, hogy háromszorosára növelik a migrációs alap pénzügyi keretét 2021 és 2027 között. Hozzátette: a magyar baloldali EP-képviselők is megszavazták ezt.
„Ez az alap nem Európa és nem az európai emberek védelmét, hanem egyértelműen a migránsok behozatalát szolgálja” – jelentette ki Halász János, hozzáfűzve: ebből akarják finanszírozni a migráció legalizálását, a migránsok betelepítését, áttelepítését, a tagállamok közötti elosztását.
A frakciószóvivő azt is mondta, hogy pénzügyileg is meg akarják büntetni a migránsok betelepítését elutasító országokat, továbbá „fejpénzt”, 10 ezer eurót akarnak fizetni a betelepített migránsokért.
„Így árusítják ki Európát, Európa biztonságát és keresztény kultúráját. Brüsszelben minden a Soros-terv szerint zajlik: több pénzzel, migránsvízummal, a gazdasági bevándorlás legalizálásával és kvótával készülnek a migránsok tömeges betelepítésére” – fogalmazott a politikus.
Halász János szerint ez az EP-választás tétje, „meg kell állítanunk, hogy bevándorlókontinenssé tegyék Európát”.
Azzal kapcsolatban, hogy Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését egy választási csalás miatt indult ügyben, a szóvivő kérdésre válaszolva azt közölte: a Fidesz-frakció megszavazza a mentelmi jog felfüggesztését. Halász János felháborítónak nevezte az ügyet, amely szerinte mutatja, hogy a Jobbik semmit sem változott, „a pénzért és a hatalomért mindenre képes”.