Fotó: MTI (archív)
Hirdetés

Harry, Sussex hercege – II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia – feleségével közös Instagram-oldalán szerda este közölte, hogy Meghannal együtt „progresszív, új szerepkörre” törekszik a monarchia intézményrendszerén belül.

A házaspár a közlemény szerint azon dolgozik, hogy pénzügyileg függetlenné váljon, és a jövőben idejük egy részét Észak-Amerikában töltik majd.

Harry és Meghan egyértelművé tette, hogy nem szakítja meg a kapcsolatot a királyi családdal, továbbra is teljes mértékben eleget tesznek az uralkodóval, a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösséggel és az általuk patronált társadalmi szervezetekkel szembeni kötelezettségeiknek.

Döntésük hátteréről csak annyit közöltek, hogy hosszú hónapokig tartó fontolgatás és beszélgetések után szánták el magukat erre a lépésre. Hozzátették, hogy teljes részletességgel majd „megfelelő időpontban” számolnak be a döntés okairól.

Harry herceg jelenleg a hatodik helyen áll a trónöröklési sorrendben édesapja, vagyis Károly trónörökös, valamint bátyja, Vilmos herceg és Vilmos három gyermeke mögött. Harry és Meghan tavaly májusban született fia, Archie Harrison Mountbatten-Windsor apja után a hetedik a trónutódlási sorban.

Kérdés – és ezt a házaspár szerda esti bejelentése sem tisztázza -, hogy befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet Harry és Meghan visszalépése a királyi család magas rangú tagjaként betöltött szereptől. Nem ismert egyelőre az sem, hogy Harry és felesége lemond-e az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) megszólítás hercegként, illetve hercegnőként őket megillető jogáról is.

Az utóbbi hónapokban már voltak jelei annak, hogy Harry és amerikai felesége a saját útját kívánja járni. A Buckingham-palota – a királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala – decemberben bejelentette, hogy a hercegi pár a kisgyermekkel együtt „hosszabb időre” elvonul, Meghan édesanyjával tölti a karácsonyi ünnepeket, és csak az új évben tér haza.

Az udvar azt nem közölte, hogy hova utaztak, de azóta kiderült, hogy Harry, Meghan és Archie több hétig Kanadában volt, és Meghan hercegnő édesanyja is odautazott Los Angelesből.

Harry és bátyja, Vilmos – az Egyesült Királyság majdani uralkodója – az elmúlt hónapokban számos jel és félhivatalos beszámoló szerint egymástól is eltávolodott, és viszonyuk nem felhőtlen.

Harry és Meghan mindemellett megelégelte a folyamatos sajtófigyelmet is, és a herceg ősszel több lap ellen jogi eljárást indított, azon a címen, hogy rendszeresen hamis, lejárató történeteket tesznek közzé Meghanról.