Egy új közvélemény-kutatás szerint hatalmasat nőtt a tömeges bevándorlást ellenző Svéd Demokraták (SD) népszerűsége, és immáron beérték az első helyen álló szociáldemokratákat.
 

Az ismert YouGov nevű nemzetközi közvélemény-kutató cég által nyilvánosságra hozott, friss kutatás szerint a bevándorlás-ellenes SD-re ma ugyanúgy 23 százalék voksolna, mint a kormányzó szociáldemokratákra.


Képernyőfotó: metro.se
A hatalmas támogatásbeli növekedés azután következett be, hogy az SD vezetője, Jimmie Åkesson kőkemény migránsellenes és a törvényesség megerősítését ígérő kampányba kezdett.

Sören Holmberg, a göteborgi egyetem politikatudományi professzora szerint a szociáldemokraták bár megpróbálkoztak a szeptemberi választások előtt egy valamivel szigorúbb retorikával, az SD jobban teljesít náluk a migráció miatt aggódó szavazók körében.

„Nehéznek tűnik visszacsábítani szavazókat az SD-től” – nyilatkozta Holmberg.

Egy nemrégi kutatás azt mutatta, a bevándorlás lépett az első helyre a polgárokat leginkább foglalkoztató kérdések sorában, ezért több párt is megpróbálta lemásolni az SD üzeneteit. Ennek ellenére, mondta Holmberg, „az SD-re úgy tekintenek, hogy ez az a párt, amelyhez valójában a menekültkérdés tartozik. Minél többet beszélünk a bevándorlásról, az annál jobb eredményeket hoz majd az SD-nek”.

Holmberg hozzátette, hogy a jelenlegi szociáldemokrata vezető és miniszterelnök, Stefan Lovfen népszerűtlensége szintén gyengítheti pártját a választáson: „(A személye) nem tesz jót a kormánynak”.

A YouGov közvélemény-kutatását azután hozták nyilvánosságra, hogy kiderült, az SD a legnépszerűbb párt a 18 és 34 év közötti választópolgárok körében.