Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury
Felgyújtott kukásautó mellett tüntetők a rendőrökkel kirobbant összecsapások közben a megyei bíróság kenoshai épülete előtt 2020. augusztus 24-én.
Hirdetés

Charles Leipzig szerint a gyújtogatások és erőszakba torkolló zavargások egy hét alatt a tűzoltóság háromévi költségvetését emésztették fel.

A Michigan-tó délnyugati partján fekvő wisconsini kisvárosban augusztus 23-án este robbantak ki a tüntetések, miután a rendőrök intézkedés közben rálőttek Jacob Blake 29 éves afroamerikai férfira, aki ezt követően deréktól lefelé megbénult. A lövöldözést mobiltelefonon rögzítették, s ezután robbant ki a tüntetéssorozat és az erőszak. A város napokon keresztül csaknem teljes egészében lángokban állt, lakóépületeket és boltokat gyújtottak fel, s leégett az üzleti negyed is. A tüntetők egy idő után egymást kezdték lőni, s egy Illinois-ból érkezett tinédzser agyonlőtt két tüntetőt, aki Blake mellett és a rendőri erőszak ellen demonstrált.

Blake-et egyébként családon belüli erőszak, szexuális bántalmazás, garázdaság miatt körözték. A rendőrség tájékoztatása szerint ellenállt a letartóztatásnak és nekitámadt a rendőröknek. A The New York Times tudósítása szerint a lövések előtt a rendőrök kétszer is megpróbálták sokkolóval megfékezni.

A tüntetéshullám idején Kenoshában járt Donald Trump amerikai elnök és Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje is, néhány nappal ezelőtt pedig Kamala Harris, a demokrata párti alelnökjelölt látogatta meg Blake-et a kórházban. Harris hősnek nevezte a büntetett előéletű férfit.

Korábban írtuk