Már több mint ezerötszázra nőtt azoknak a migránsoknak a száma, akik  Hondurasból indultak el az Egyesült Államok felé.

Képernyőfotó: youtube.com

Képernyőfotó: youtube.com

A migránsok szombaton indultak el az észak-hondurasi San Pedro Sula városából, csupán néhány nappal azután, hogy Mike Pence amerikai alelnök arra szólította fel a közép-európai állmokat, állítsák meg a tömeges migrációt.

Az Egyesült Államok hondurasi nagykövetségén úgy nyilatkoztak, aggódnak a migránscsapatért, hiszen annak tagjai abban a hitben ringatják magukat, hogy majd bebocsátást nyernek az országba. A hondurasi kormány hasonló hangot ütött meg, amikor kifejtették, hogy „megvezették” az útnak indult embereket.

A mexikói kormány egy szombati nyilatkozatban emlékeztette a külföldieket, hogy a belépéshez szükséges vízumot a konzulátusokon és nem a határon kell igényelni, és megerősítették, hogy a bevándorlási szabályokat mindig is betartatják.

A menet szervezője, Bartolo Fuentes a Reuters hírügynökség kérdésére azt felelte, a résztvevőknek nem ajánlottak vagy ígértek semmit, egyszerűen a szegénység és az erőszak ellen menekülnek. A korábbi politikus szerint a csapat létszáma az eredeti ezerháromszázról immár nagyjából ezernyolcszázra emelkedett, elsősorban a közösségi médiának köszönhetően.

A csapat vasárnap este érkezett Nueva Ocotepeque-be, a guatemalai határ közelébe. Terveik szerint Guatemalán keresztül Mexikóba vonulnak majd, ahol humanitárius vízumért folyamodnak.

A múlt héten Mike Pence alelnök azt nyilatkozta, az Egyesült Államok hajlandó segítséget nyújtani a közép-amerikai államok gazdaságainak megerősítésében, amennyiben azok viszont hajlandók többet tenni a tömeges migráció, korrupció és bandaháborúk ellen.