„Megkaptuk a kormánytól a stabilizációs csomagot, amelyben megállapodtunk egy 7 milliárd eurós háttértámogatásról, amelyet a negyedik negyedévben biztosítaná a társaságot, ugyanakkor ezt a keretet mindenképpen előbb kimerítjük, valószínűleg már szeptemberben elérjük a plafont”

Hirdetés

– nyilatkozta Dieter Maubach, az Uniper vezérigazgatója a milánói Gastech elnevezésű konferencián.

A hirado.hu cikkében emlékeztetnek, hogy a gázvállalat korábban már kapott egy 20 milliárd euró (kb. 8 077 milliárd forint) értékű támogatási csomagot a német kormánytól, melynek célja a cég összeomlásának megakadályozása volt. Ha a gázóriás segítség nélkül marad, összeomlása egy esetleges dominóhatást okozott volna az energiaszektorban.

Az orosz szállítások korlátozása arra kényszerítette a vállalatot, hogy a szerződések teljesítése érdekében a drága spotpiacon vásároljon gázt, ami által a cég a fizetésképtelenség határára került – mutatott rá a Bloomberg cikkében.

A megállapodás szerint amennyiben az Uniper a pótlási költségveszteségeket nem tudja ellensúlyozni más üzletágak nyereségével, valamint a vállalat veszteségei meghaladják a 7 milliárd eurót, a német kormány további támogatásokat is nyújthat a gázóriás számára.

A Bloomberg továbbá kiemelte, hogy a földgáz ára az orosz Gazprom bejelentése után ugrott meg, mely szerint az Északi Áramlat 1-es gázvezeték ismét határozatlan időre leállításra került. Az európai határidős gázügyletek emelkedése pedig a 35 százalékkal nagyobb értéket ért el, mivel a régió mélyebbre süllyedhet a válságban.

Az Uniper több mint 12 milliárd eurós (kb. 4 846 milliárd forint) deficitet jelentett az első félévben, ami a legnagyobb veszteségek közé tartozik a német vállalatok történetében.

A múlt hónapban a cég további 4 milliárd eurót kért a német állami hitelező KfW banktól, miután már a meglévő 9 milliárd eurós hitelkeretét is teljesen kimerítette.

Az Uniper által igényelt kifizetés „megállapodásra és aláírásra került”, továbbá a hitel részösszegeit az igényeknek megfelelően hívják le – mondta az Uniper szóvivője. „Most még nem lehet előrejelzést készíteni arról, hogyan alakul a likviditási helyzet” – jelezte az Uniper vezérigazgatója. „Már kértünk további likviditási támogatást, ami úton van, onnan tudunk majd tovább menni” – tette hozzá.

A hirado.hu cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk