Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete pénteken közölte, hogy az első becslés szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévvel összevetve, évesítve 3,2 százalékkal nőtt január-márciusban. 2015 óta nem volt ilyen erős első negyedéve az amerikai gazdaságnak.

Elemzők 2,1 százalékos növekedésre számítottak a tavalyi utolsó negyedévben mért 2,2 százalék után. Még a Fehér Ház is alacsonyabb értéket várt a ténylegesnél, Larry Kudlow, az amerikai elnök gazdasági főtanácsadója a hét elején úgy nyilatkozott, hogy megközelíti a 3 százalékot a növekedés, amely a téli hónapokban általában gyengébb mint az év többi részében.

Tavaly a harmadik negyedévben 3,4 százalékra rúgott az évesített negyedéves GDP-növekedés, a másodikban 4,2 százalékra, az elsőben pedig 2,2 százalékra.

Bár az idei első negyedévi növekedés a vártnál jóval erősebbnek bizonyult, a bővülés mintegy fele két olyan tényezőnek – a vállalati készletbefektetések megugrásának és a kereskedelmi deficit csökkenésének – köszönhető, amelyek hatása nem tartós. Emellett a személyes fogyasztások, a kormányzati kiadások és a vállalati tőkeberuházások hajtották a gazdaságot.

A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, éves összevetésben 1,2 százalékkal nőttek, míg a tavalyi utolsó negyedévben 2,5 százalékkal.

A személyes fogyasztások árindexe 0,6 százalék volt a negyedik negyedévi 1,5 százalék után, az élelmiszerek és energiaáraktól megtisztított index pedig 1,3 százalékra rúgott január-márciusban, míg az előző negyedévben 1,8 százalékra.

Az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslést május 30-én hozza nyilvánosságra az amerikai kereskedelmi minisztérium.

Elemzők arra számítanak, hogy a második negyedévben 2 százalék körüli értékre lassul a GDP-növekedés üteme, mivel a készletbefektetések és a külkereskedelem területén megfordul a tendencia. Az egész évre pedig 2,4 százalékot várnak a tavaly elért 2,9 százalék után, a lassulást az okozza, hogy kifut a 2017-ben elfogadott adócsökkentési reformnak és a kormányzati kiadások megnövelésének hatása.