Határozottabb fellépést sürgetett a magyar kormánnyal szemben az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata és liberális frakciója, miután az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy politikai párbeszédet kezd a jogállamiság magyarországi helyzetéről.

Gianni Pittella, a szociáldemokrata frakció (S&D) vezetője üdvözölte a brüsszeli testület lépését, ugyanakkor leszögezte, hogy annak csak akkor van értelme, ha a bizottság készen áll szankciók fenyegetésével nyomatékot adni a fellépésének.

„Ez csak az első lépés, a vizsgálat lezárása után a bizottságnak készen kell állnia rá, hogy szankciókat és konkrét intézkedéseket rendeljen el, amennyiben Orbán Viktor nem változtat a politikáján” – hangsúlyozta az olasz politikus.

„A magyar kormány döntése, amellyel gyakorlatilag bezárja a komoly elismertségnek örvendő Közép-európai Egyetemet, csak a legutolsó azon intézkedések sorában, amelyek sértik az unió alapértékeit” – fogalmazott.

Az S&D emellett ismételten felszólította a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppártot (EPP), hogy zárja ki „Orbánt és a haverjait”.

Később a liberális frakció (ALDE) is közleményt adott ki, amelyben sérelmezte, hogy az Európai Bizottság nem indította meg Magyarországgal szemben az úgynevezett jogállamisági mechanizmust, mindössze „komoly párbeszédet” kezdeményezett Budapesttel.

„Múlt vasárnap 80 ezer ember vonult utcára Budapesten, hogy tüntessen az akadémiai szabadsággal szembeni illiberális fellépés ellen és szolidaritást sürgessen az Európai Uniótól. Rendkívül kiábrándító, hogy erre a bizottság csak egy vállrándítással tudott válaszolni” – közölte Sophie in ‘t Veld, a képviselőcsoport alelnöke.

„Ha a tagországok egyoldalúan dönthetnek arról, hogy tiszteletben tartják-e a liberális demokrácia európai értékeit, az a jelenlegi formájában a végét jelenti az európai projektnek” – tette hozzá, a jogállamisági mechanizmus megindítását sürgetve.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője úgy vélekedett, hogy a bizottság „szerdai, egyhangúan meghozott döntése világos jelzés, hogy elfogyott a türelem Orbánnal szemben”.

„Ha a kormány továbbra is kitart Európa-ellenes politikája mellett, annak rendkívül súlyos következményei lesznek minden magyar polgár számára. Ez Orbán utolsó lehetősége, hogy visszaforduljon a Magyarországot az Európai Unión kívülre vezető útról. Azt, hogy mire számíthat, ha nem így lesz, azt megmutatták az elmúlt napok tömegtüntetései. Nem fogjuk hagyni, hogy hatalomvágya tönkretegye az országunkat, gyermekeink jövőjét” – írta az MTI-hez is eljuttatott közleményében a képviselő.

Az Európai Bizottság szerdán azt közölte, hogy minden lehetséges eszközzel fel fog lépni az uniós alapértékek magyarországi védelme érdekében, bizonyos ügyekben még áprilisban döntés várható a következő lépésekről, a testület szerint azonban nem éri rendszerszintű fenyegetés a jogállamiságot Magyarországon.

MTI