Egy német bírósági végzés napvilágra került dokumentációjából kiderül: egy Lipcsében élő, tíztagú migránscsalád havi több mint 7000 eurós állami támogatásban részesült azért, mert menekültkérelmük elbírálása 15 hónapnál hosszabb ideje tart – derül ki az osztrák Kronen Zeitung cikkéből.


Képernyőfotó: krone.at 

Több mint két évvel a migránsválság kezdete után Németországban még mindig 57693 menekültkérelem van elbírálás alatt, ezeknek nagyjából negyede már több mint 15 hónapja tartó eljárás, mindez pedig annak ellenére, hogy az alkalmazotti állományt kétezerről hétezerötszázra emelték és eurómilliókat invesztáltak a migránsokkal és menekültekkel foglalkozó állami hatóság (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge, BAMF) működésébe.

Ahogy hasonló problémákról Nagy-Britanniával kapcsolatban már beszámoltunk, a hosszúra húzódó, a menekültkérelmekkel kapcsolatos eljárások a német adófizetőknek is rengeteg pénzbe kerülnek. Azok ugyanis, akiknek ugyanis több mint 15 hónapot kell várniuk a kérelmükkel kapcsolatos döntés megszületésére, már nem csupán a menedékérőknek járó állami támogatást, de ezen felül szociális segélyt is kapnak, így bevételeik nagyjából duplájukra nőnek. A Bild am Sonntag szerint a jelenlegi, nagyjából 14000 hasonló – vagyis 15 hónapnál hosszabb ideje húzódó – ügyek minimum 33 millió eurós éves többletköltséggel járnak.

A több mint 7300 euróról szóló kimutatással kapcsolatban Brigitte Laux, a BAMF szóvivője – aki sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a dokumentum hitelességét – azt nyilatkozta, egy hasonló család nem feltétlenül kapja meg mind a 7345 eurót, például azért, mert “egy tíztagú család lakhatásának biztosítása havi szinten 4000 eurónál is többe kerülhet”. Azt állítja, egy menekültcsalád esetében jellemzően havonta és személyenként nagyjából 300 euro áll rendelkezésre.

Kai Wegner CDU-s képviselő szerint azonban mindez messze nincs rendben. Szerinte “Skandallum, hogy szociális ellátórendszerünk olyan mértékű támogatást nyújt néhány migránscsaládnak, amiről egy átlagos dolgozó csak álmodhat. (…) Amilyen gyorsan csak lehet, meg kell változtatnunk a törvényeket”.

A BAMF időközben ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, amiért az eljuttatta a bírósági dokumentumot a médiához.

(demokrata.hu)