Tízből kilenc olyan marokkói migráns, aki Svédországban kiskorúként adott be menedékkérelmet, valójában felnőtt.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A turpisságra azután derült fény, hogy Svédország és Marokkó között egy olyan együttműködési megállapodás született, amelynek értelmében a két állam az ujjlenyomat-adatbázisait hozzáférhetővé teszi egymás számára – derül ki a Breitbart London cikkéből.

A Svédországba érkező marokkóiak nagy részének elutasítják menedékkérelmét, így azok gyakran hajléktalanként élnek vagy a szervezett bűnözői csoportokhoz csatlakoznak. Az új együttműködés segítségével nem csupán könnyebb lesz fülön csípni azokat, akik hazudnak az életkorukkal kapcsolatban, de könnyebb lesz deportálni azokat is, akik azt állítják, nincsen személyzaonosító igazolványuk.

Bár megnőtt annak az esélye, hogy az elutasított menedékkérőket kiutasítsák a skandináv államból, Per Löwenberg, a határrendészet vezetője beismerte, hogy még így is nehéz feladat áll előttük.

A megállapodás megszületése előtt az életkor meghatározásakor a svéd hatóságok sok esetben kizárólag orvosi vizsgálatokra támaszkodhattak. A svéd törvényszéki orvosszakértők által az elmúlt év márciusának közepe és októberének második fele között elvégzett, ilyen irányú vizsgálatok a magukat kiskorúnak mondó migránsok 83 százalékáról derítették ki, hogy azok már felnőttek.

Németországban hasonló problémával néznek szembe a hatóságok. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Hamburgban tartózkodó, magukat kiskorúnak mondó migránsok 49 százalékáról derült ki, hogy valójában felnőttek.

(demokrata.hu)