Fotó: shutterstock, készítette L T Photography, szerk.
Hirdetés

„Elkötelezettségünk az emberi jogok egyetemes nyilatkozata mellett nem egyeztethető össze az etnikai kisebbségek önkényes őrizetbe vételével, legyen szó a hszincsiangi ujgurokról vagy Kína kemény fellépéséről a polgári szabadságjogokkal szemben Hongkongban” – hangsúlyozta a német tárcavezető a koronavírus járványa miatt online tartott ülésen.

„Nem fogunk hallgatni akkor sem, amikor békés tüntetőket és az ellenzék vezetőit támadják és őrizetbe veszik, ahogy az az Fehéroroszországban és Oroszországban történik” – mondta Maas. A miniszter az emberi jogok megsértői között említette Mianmart, Venezuelát, Észak-Koreát, Iránt és Szíriát is.

Vang Ji kínai külügyminiszter rágalmazásnak nevezte a testületben elhangzott, ujgurokkal kapcsolatos kijelentéseket. Mint mondta, az ujgurok és más kisebbségekhez tartozók számára biztosított a vallásszabadság és a többi alapvető jog. „Ezek az alapvető tények mutatják, hogy soha nem volt állítólagos népirtás, kényszermunka, vagy vallási elnyomás Hszincsiangban” – hangoztatta. Hozzátette, hogy Kína szívesen látja Michelle Bacheletet, az ENSZ emberi jogi főbiztosát, hogy meggyőződhessen erről.

Andrzej Duda lengyel elnök felszólította az orosz vezetést Alekszej Navalnij ellenzéki politikus és társai szabadon engedésére. Kijelentette, hogy a Nyugat nem térhet egyszerűen napirendre Oroszországgal fenntartott kapcsolataiban.

Korábban írtuk

António Guterres ENSZ-főtitkár a járványhelyzetről szólva erkölcsi csődnek nevezte azt, hogy a gazdag országok felvásárolták az oltóanyag készletek nagy részét, míg a szegény államok egyelőre nem jutnak vakcinához.

Guterres utalt arra is, hogy az emberi jogokat több helyen is korlátozzák, illetve elhallgattatják a másként gondolkodókat a járványhelyzetre hivatkozva. Emellett a neonácik és a rasszisták arra használják a világjárványt, hogy növeljék támogatottságukat a társadalmi elégedetlenség szításával.

„Globálisan összehangolt fellépésre van szükség ennek az egyre növekvő fenyegetésnek az elhárítására” – fűzte hozzá az ENSZ főtitkára.