Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

Északnyugat- és Közép-Indiában nagyobb a hőség, mint bármikor ilyenkor az időjárási feljegyzések 122 évvel ezelőtti kezdete óta. Pénteken több mint tucatnyi helyen mértek 45 fok fölötti hőmérsékletet, a legmagasabbat – 47,4 fokot – az észak-indiai Banda városban.

Áprilisban a napi legmagasabb hőmérséklet átlaga északnyugaton elérte 35,9, Közép-Indiában pedig a 37,78 Celsius-fokot, ami a legmagasabb a mérések kezdete óta.

A hőhullám az elkövetkező napokban is folytatódik, sőt még fokozódhat is, Észak-Indiában 50 fokot meghaladó hőmérsékletek várhatók – közölte szombaton Mrutjandzsaj Mohapatra, az indiai meteorológiai szolgálat vezetője.

Az ilyen forróság nem számít ritkaságnak Dél-Ázsiában, ám idén szokatlanul korán jött az első hőhullám. Indiában hagyományosan a május és a június a legforróbb hónap. A tikkasztó hőségben megolvadnak a járdák, sok a rosszullét és a tűz, az iskolák zárva tartanak.

Korábban írtuk

A rendkívüli hőség következményei több mint egymilliárd embert fenyegetnek – hívták fel a figyelmet tudósok.

A hőhullám több indiai államban áramhiánnyal párosul, mert a megnövekedett fogyasztás miatt hiány keletkezett a villamosáram előállításához szükséges szénből. A hatóságok rendkívüli szénszállítmányokkal teli vasúti szerelvényeket indítottak útnak az áramszünetek sújtotta térségekbe.

Hőségtől szenved Pakisztán is, ahol – mint azt a klímaváltozási szövetségi miniszter megállapította – évtizedek óta először elmaradt a tavasz, a telet rögtön a nyár váltotta fel.