Fotó: ShutterStock/yakub88
Hirdetés

A Likud mögött másodikként a Jair Lapid vezette centrista Jes Atíd következik, harmadik helyen pedig a szefárd ultraortodoxok Sasz nevű, Netanjahut támogató pártja végzett.

Az országban két év alatt negyedszerre rendeztek választásokat, de a mostani választásokon sem dőlt el egyértelműen a pártok két szemben álló tömbjének, a Benjámin Netanjahu miniszterelnökségét támogató, és az azt ellenző pártoknak a harca. Elemzők nem zárják ki, hogy még az idén új választásokat írnak ki.

A 120 tagú izraeli törvényhozásban, a kneszetben 61 mandátum szükséges a többséghez. A Jes Atíd, amely 17 mandátumot kapott, korábban már kizárt egy esetleges koalíciót a 30 mandátumot szerző Likuddal, de egyelőre kérdéses az is, hogy az ideológiai különbségek lehetővé teszik-e az ellenzéki pártok együttműködését, és egy új kormány felállítását.

A koalíciós egyeztetésekben kulcsszerephez juthat a négymandátumos, Raam nevű, Manszúr Abbász vezette muszlim hagyományőrző párt, amely részéről korábban azt közölték, megfontolják egy Likud-vezette koalíció támogatását, ám később kizárták a csatlakozást, tömbön kívülinek nevezve magukat.

Korábban írtuk

Reuven Rivlin államfőnek két hete lesz rá, hogy eldöntse, kit bíz meg a kormányalakítással.