Indiana lehet a következő szövetségi állam, amelynek állami iskoláiban megjelenhetnek a „Hiszünk Istenben” feliratok, és amely szabadon választható, vallással kapcsolatos órákat vezethet be a tantervbe, amennyiben a szövetségi képviselőház elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A tervezet kritikusai azt „pofátlanul alkotmányellenesnek” nevezik.

Dennis Kruse szenátor nevéhez kötódik annak az „Oktatási ügyek” nevű tervezetnek a megalkotása, amely kötelezné az állami és a charteriskolákat is arra, hogy helyezzék ki mind az amerikai, mind az indianai zászlót egy „Hiszünk Istenben” felirat mellett az összes osztályteremben és könyvtárban.

A törvény arra is kötelezné az iskolákat, hogy olyan, szabadon választható tárgyat tegyenek elérhetővé a diákok számára, amelyen keresztül azok „a világ vallásait tanulmányozhatnák” – benne a Biblia megismerésével -, mindezt azonban olyan „semleges, objektív és kiegyensúlyozott” módon kellene tanítani, amely „nem ösztönzi vagy reklámozza egy bizonyos vallás elfogadását”.

A tantestületek tagjainak kötelessége lenne mindezen túl, hogy bemutassák „az élet keletkezésének különféle teóriáit” is.

Az indianai szülőknek jelenleg lehetőségük van kikérniük gyermekeiket az iskolából kifejezetten vallásos elfoglaltságok miatt heti nem több mint két órára. Az új törvény értelmében a gyermekek akár két kreditpontot is kaphatnának az új, szabadon választható, vallással kapcsolatos tárgyak elvégzéséért.

Az elmúlt évben egy ehhez nagyon hasonló törvényt fogadtak el Florida államban, amelynek értelmében ott minden állami iskolában ki kell helyezni a „Hiszünk Istenben” feliratot. Egy másik, szintén 2018-ban elfogadott szövetségi törvény szerint pedig az állami iskolákban szabadon választható tárgy lett a bibliaismereti óra.

Ugyanakkor már az idei esztendőben Mississippiben bemutatták az állam új rendszámtábláit, amelyeken szerepel a „Hiszünk Istenben” felirat, Észak-Dakota államban pedig a floridaihoz hasonló, a bibliaórákat az állami iskolában is elérhetővé tevő törvény kidolgozását fontolgatják.