A kormányfő formálisan is tájékoztatta távozásáról Andreas Norlén házelnököt, aki elfogadta a lemondását. Andersson ügyvivő miniszterelnökként hivatalban marad, amíg az új kormány létre nem jön Svédországban. A házelnök közölte, hogy jövő héten megkezdi az egyeztetést a parlamentbe jutott pártokkal.

Hirdetés

Várhatóan a Mérsékelt Pártot vezető Ulf Kristerssont, a jobboldal miniszterelnök-jelöltjét kéri fel kormányalakításra. A szeptember 11-i választás hivatalos végeredményét még nem jelentették be. A voksok csaknem teljes feldolgozottsága alapján azonban világos, hogy a Mérsékelt Párt vezette – négy pártból álló – jobboldali szövetség 176 képviselői helyet szerezhet a 349 fős parlamentben, a Riksdagban. Az Andersson vezette baloldali tömb viszont csak 173 mandátumhoz juthat.

Az Aftonbladet című svéd lap értesülése szerint a konzervatív-jobboldali pártok csütörtökön már meg is kezdték az egyeztetést azzal a céllal, hogy tíz napon belül megegyezésre jussanak a közös kormányalakítás alapjairól.

A 2018-as parlamenti választást követően a szociáldemokrata Stefan Löfven volt miniszterelnök vezetésével 134 napig tartott, míg megalakult az új kormány.

Korábban írtuk